Guvernul populist din Polonia înfiinţează controversata comisie privind influenţa rusă

0
Publicat:

Naţionaliştii populişti aflaţi la putere în Polonia au dat miercuri undă verde lansării lucrărilor unei comisii controversate privind influența rusă, criticată de Washington şi Bruxelles şi suspectată că vizează opoziţia, cu o lună şi jumătate înaintea alegerilor legislative.

Drapelul Poloniei Foto Pixabay
Drapelul Poloniei Foto Pixabay

Majoritatea parlamentară i-a ales pe cei nouă membri ai comisiei, în timp ce întreaga opoziţie a refuzat să prezinte candidaţi şi să participe la vot, calificând noua entitate drept ilegală şi neconstituţională.

Nu s-au oferit detalii cu privire la data la care această comisie şi-ar putea începe activitatea.

Legea cu privire la această comisie a fost promulgată de preşedintele Andrzej Duda la începutul lunii august şi prevede că această comisie ar putea stabili dacă o persoană „acţionează sub influenţa rusă” şi dacă „nu garantează exercitarea corespunzătoare a activităţilor de interes public”.  Contestarea hotărârii comisiei va fi posibilă în faţa unei curţi de apel, notează Agerpres.

De-a lungul procesului legislativ, proiectul de lege a fost criticat atât în Polonia, cât şi în străinătate.

Comisia creează îngrijorări

Marţi, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a reamintit că în iulie comisarul Didier Reynders a trimis o scrisoare autorităţilor poloneze prin care le cere „să nu adopte astfel de măsuri în contextul alegerilor” şi indicând că Bruxelles nu va ezita să treacă la etapa următoare a procedurii de încălcare a obligaţiilor UE" în cazul în care comisia „ar urma să acţioneze în contextul viitoarelor alegeri”.

După adoptarea unei prime versiuni a legii la sfârşitul lunii mai, Departamentul american de Stat şi-a exprimat îngrijorarea, spunând că aceasta „ar putea fi folosită greşit pentru a interfera cu alegerile libere şi corecte din Polonia”, planificate pe 15 octombrie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite