Guvernul Italiei a pierdut un proces cu lesbienele care nu voiau să fie numite „tată“

0
Publicat:

Părinții de același sex au dreptul de a nu fi numiți „tată” și „mamă” în actele de identitate ale copiilor lor, a hotărât o instanță din Italia, decizie cu care nu a fost de acord noul guvern de dreapta al țării, relatează Reuters.

Decizia nu se poate aplica automat și în alte cazuri Foto: Arhivă
Decizia nu se poate aplica automat și în alte cazuri Foto: Arhivă

Prim-ministrul Giorgia Meloni se consideră o apărătoare a valorilor creștine și a ceea ce ea numește „familie tradițională”, iar partidul ei de dreapta Fratelli d'Italia este deosebit de ostil față de părinții de același sex.

Cu toate acestea, un judecător de la Roma a decis în favoarea unui cuplu de lesbiene care s-a opus regulilor actuale pentru cărțile de identitate ale minorilor, care trebuie să includă o referire la părinți sau tutori legali.

Până în 2019, ei au fost identificați drept „părinți”, dar acest lucru a fost schimbat de liderul de extremă dreaptă și aliat Meloni, Matteo Salvini, pe atunci ministru de interne. El a ordonat ca formularea să fie schimbată în „tată” și „mamă”.

În acest caz, una dintre cele două femei a dat naștere unei fete care a fost apoi adoptată de partenera ei, ambele devenind din punct de vedere legal mame. Judecătorul a spus că a numi pe una dintre ele „tată” nu are sens.

Hotărârea sa a fost emisă în septembrie, dar a fost mediatizată abia miercuri de Famiglie Arcobaleno (Familiile Curcubeului), o asociație care reprezintă părinții de același sex care au susținut cuplul de lesbiene.

Verdictul este definitiv deoarece guvernul anterior al Italiei, condus de tehnocratul Mario Draghi, nu a făcut recurs. Decizia nu se poate aplica automat și în alte cazuri.

Până când legea nu va fi schimbată, este la latitudinea fiecăruia” să conteste regulile privind actele de identitate, a declarat joi pentru Reuters Egizia Mondini, purtătoarea de cuvânt a Famiglie Arcobaleno, adăugând că există și alte cazuri similare judecate în prezent.

Biroul lui Meloni a declarat într-un comunicat că va studia hotărârea „foarte atent, deoarece prezintă probleme evidente de implementare” și „pune în pericol” funcționarea sistemului național de identificare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite