Grecia spune că își va apăra drepturile legale în Marea Egee

0
Publicat:

Ministerul de Externe al țării a spus că „Turcia are dreptul deplin de a-și proteja interesele prin orice mijloace legale, cu condiția fundamentală ca să accepte normele dreptului internațional”.

Ministrul elen de externe, Kyriakos Mitsotakis. Foto: Arhiva Adevărul
Ministrul elen de externe, Kyriakos Mitsotakis. Foto: Arhiva Adevărul

Turcia nu are dreptul să amenințe Grecia cu război; Atena își va apăra drepturile legitime în Marea Egee, în ciuda amenințărilor Ankarei, se precizează în declarația Ministerului de Externe elen dată publicității miercuri seară.

Ministerul de Externe a subliniat că „Turcia are tot dreptul să-și apere interesele prin orice mijloace legale, cu condiția fundamentală ca să accepte normele dreptului internațional”. „Cu toate acestea, nu are dreptul să încalce în mod flagrant dreptul internațional și să amenințe Grecia cu război (casus belli)”, se spune în mesaj.

"Grecia nu are nicio pretenție legată de teritoriile deținute deTurcia. Ea susține dialogul pe baza dreptului internațional. Cu toate acestea, dacă este necesar, își va proteja interesele și drepturile legitime", a subliniat Ministerul de Externe.

Miercuri, Ankara a găzduit o reuniune a Consiliului Național de Securitate (NSC) al Turciei, prezidată de președintele Recep Tayyip Erdogan. Conform rezultatelor sale, reuniunea NSS a considerat ca o prioritate situația din relațiile dintre Turcia și Grecia și, în acest sens, s-a subliniat că Ankara îndeamnă Atena să evite acțiunile provocatoare, în special în ceea ce privește încălcarea statutului non-militar al unor insule din Marea Egee. 

Pe 23 septembrie, într-un discurs la cea de-a 77-a sesiune a Adunării Generale a ONU, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a avertizat Turcia cu privire la inadmisibilitatea punerii sub semnul întrebării a suveranității insulelor grecești sub pretextul că Atena le-ar întări apărarea. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite