Macron spune că Franța nu va permite perturbarea ordinii în estul Mediteranei

0
0

Președintele Franței și-a declarat disponibilitatea de a-și exprima deplinul sprijin pentru Grecia.

Președintele francez sare în sprijinul Greciei. Foto: EPA-EFE
Președintele francez sare în sprijinul Greciei. Foto: EPA-EFE

Franța este pregătită să sprijine Grecia și nu va permite dezordine în estul Mediteranei, a anunțat luni președintele francez Emmanuel Macron, la o conferință de presă înainte de o întâlnire cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

În timp ce sunt repetate mai multe provocări și declarații inacceptabile care pun sub semnul întrebării suveranitatea Greciei, aș dori să-mi exprim ferm și clar sprijinul deplin [pentru Atena]. Și nu vom permite nicio perturbare a ordinii în estul Mediteranei, precum și în ceea ce priveşte Grecia", a spus Macron, adresându-se premierului grec.

Liderul francez a amintit că în urmă cu aproape un an a fost încheiat un acord de parteneriat strategic de securitate între Paris și Atena, care, confirmă angajamentul părților față de „principiile democrației, drepturilor omului și dreptului mării. " „Prin sprijinirea acestui parteneriat, lucrăm în beneficiul suveranității Europei, precum și pentru securitatea, stabilitatea și prosperitatea regiunii, unde avem interese comune”, a conchis el.

Separat, Macron a mulțumit conducerii grecești pentru sprijinul acordat în timpul stingerii incendiilor care au cuprins Franța în această vară. „Suntem recunoscători pentru acest gest, nu-l vom uita”, a subliniat el.

Tensiuni între Grecia și Turcia

Relațiile dintre Turcia și Grecia au escaladat brusc după 23 august, când, potrivit Ankarei, în timp ce avioanele turcești F-16 îndeplineau sarcini NATO în spațiul aerian de deasupra Mării Egee, luptătorii au fost „capturați de radarul” S-300. sistem de apărare al Forțelor Aeriene Elene staționate pe insula Creta. Autoritățile turce au declarat că intenționează să ridice problema urmăririi penale pentru Grecia a aeronavelor sale militare la nivelul NATO.

Președintele turc Tayyip Erdogan, pe 6 septembrie, la o conferință de presă din Bosnia și Herțegovina, a amenințat Grecia cu un răspuns la provocările despre care Ankara susține că ar continua în Marea Egee împotriva luptătorilor turci de pe F-16 de către armata elenă. 

Mitsotakis, la rândul său, a spus că le consideră inacceptabile declarațiile lui Erdogan cu privire la Grecia, dar este gata să se întâlnească cu el și să discute despre aceste probleme. 

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri