Grecia, paralizată de o grevă generală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grecii denunţă reforma sistemului de pensii şi alte măsuri de austeritate ale guvernului
Grecii denunţă reforma sistemului de pensii şi alte măsuri de austeritate ale guvernului

În Grecia se desfăşoară joi o grevă generală împotriva reformei sistemului de pensii, o măsură cerută de creditorii internaţionali ai ţării, protestul fiind cel de-al treilea de acest fel de la venirea la putere, în urmă cu un an, a premierului Alexis Tsipras, notează AFP.

Transporturile feroviare, cu feribotul şi numeroase zboruri interne sunt paralizate.

Spitalele preiau doar urgenţele, benzinăriile sunt închise, iar taxiurile, de obicei omniprezente pe străzile Atenei, erau de negăsit joi dimineaţa.

La grevă participă aproape toate categoriile de lucrători, de la avocaţi la agricultorii care au declanşat de mai multe zile acţiuni de blocare a căilor rutiere, creând cozi lungi de aşteptare ale camioanelor la graniţele de nord ale ţării.

 Mii de oameni au ieşit în stradă, joi, în Atena, pentru a protesta faţă de măsurile de austeritate care vizează reformarea sistemului de pensii, iar mai multe regiuni din ţară au fost blocate din cauza grevei generale, relatează agenţia de presă Reuters.

Revizuirea sistemului de pensionare - acţiune care urmează a fi întreprinsă de guvernul de stânga condus de Alexis Tsipras - este una dintre condiţiile stabilite de creditori internaţionali.

Manifestanţii au solicitat premierului Tsipras să renunţe la planul de revizui sistemul de asigurări sociale, decizie care ar putea duce locuitorilor un nivel foarte scăzut de trai, fiind ameninţaţi cu sărăcia. 

"Ar trebui să fie spânzuraţi acolo, în piaţa Sintagma", a declarat Nikos Ghinis, pensionar, în timp ce mărşăluia cu alte mii de oameni în centrul Atenei. "Primesc 740 de euro pe lună pentru 40 de ani de muncă.. Sunt aici pentru copiii şi nepoţii mei", a declarat el pentru Reuters.

"Dacă nu reacţionăm, ne vor distruge", a explicat un protestatar. Protestatarii intenţionează să ajungă la Parlament pentru a-şi scanda solicitările.

Este cea de-a doua mobilizare la nivel naţional de când Tsipras a preluat puterea în ianurie 2015, promiţând să pună capăt unui an de austeritate, pentru a aduce ţara într-o situaţie financiară şi mai dificilă, riscând expulzarea din zona euro, evitată prin al treilea pachet de ajutor din partea Fondului Monetar Internaţional şi UE în valoare de 86 de miliarde de euro, acord încheiat anul trecut.

Greva de 24 de ore coincide cu o reevaluare majoră a performanţelor Greciei în termenii stabiliţi de acordul UE-FMI. Reprezentanţii Uniunii Europene şi ai Fondului Monetar Internaţional au ajuns în Grecia în cursul acestei săptămâni pentru a discuta despre revizuirea sistemului de pensii, reformarea taxelor şi problema creditelor cu care se confruntă băncile greceşti. 

Dar sindicatele contestă planul guvernului, avertizând că ar creşte rata de şomaj deja mare şi va forţa angajaţii şi angajatorii să facă evaziuni fiscale în declararea veniturilor pentru a evita plătirea de taxe majorate la asigurările sociale. 

"Nu putem trăi, nu putem supravieţui cu ce ne cere guvernul", a declarat Socratis Aleiftiras, unul dintre miile de agricultori care au blocat drumurile în Grecia în ultimele două săptămâni. 

În baza reformei privind sistemul de pensii, contribuţiile la asigurările sociale ar urma să se tripleze în următorii ani.

Protestele sunt îndreptate împotriva unei reforme prin care pensia maximă va scădea de la 2.700 la 2.300 de euro, şi va fi introdusă o pensie de bază garantată de 384 de euro pe lună.

Proiectul mai prevede fuzionarea diferitelor fonduri de pensii şi majorarea cotizaţiilor sociale, atât ale angajaţilor, cât şi ale angajatorilor.

Planul, criticat de toate categoriile de salariaţi, vizează în principal economisirea a 1,8 miliarde pe an (circa 1% din PIB), în cadrul cerinţelor de reformă formulate de creditorii internaţionali (FMI, UE şi BCE), în schimbul noului plan de ajutor, de 86 miliarde de euro, convenit în iulie 2015.

Prim-ministrul Alexis Tsipras, reprezentantul stângii radicale, este decis ca această reformă să fie aprobată şi pusă în aplicare cât mai rapid, sperând că ea va contribui la începerea negocierilor privind o reducere a uriaşei datorii publice a ţării, care atinge aproape 200% din PIB.

Proiectul de lege urmează să fie supus în această lună votului în parlament, unde premierul Tsipras dispune doar de o majoritate de 153 de voturi din 300. 

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri