Grecia, luată din nou la bani mărunţi de către creditori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sindicatele greceşti au anunţat noi proteste faţă de reforma pensiilor din sistemul asigurărilor sociale
Sindicatele greceşti au anunţat noi proteste faţă de reforma pensiilor din sistemul asigurărilor sociale

Instituţiile finanţatoare ale Greciei vor începe luni o misiune de evaluare a progreselor făcute în implementarea reformelor economice convenite cu creditorii internaţionali atunci când a fost aprobat al treilea pachet de măsuri pentru salvarea financiară a ţării.


Această analiză este un pas necesar pentru continuarea discuţiilor privind stabilirea de noi măsuri pentru uşurarea plăţii daoriei externe a Greciei.

Creditorii internaţionali ai Greciei sunt Fondul Monetar Internaţional şi fondul de salvare al zonei euro. Reformele pe care Grecia trebuie să le implementeze sunt de asemenea analizate împreună cu Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană.

„Prima fază a evaluării va dura cîteva zile, iar după o pauză peste weekend, reprezentanţii instituţiilor finanţatoare se vor întoarce pentru finalizarea negocierilor de continuare a acordului”, a declarat un oficial din ministerul grec de finanţe pentru Reuters.

Atena se aşteapă la o finalizare rapidă a analizei şi speră la un rezultat pozitiv pentru a câştiga o încredere mai mare din partea investitorilor străini şi ajutorul financiar să fie menţinut. Pentru un răspuns favorabil la cererea de continuare a sprijinului financiar, Atena trebuie să adopte reforma pensiilor care să asigure sustenabilitatea sistemului asigurărilor sociale, să înfiinţeze un nou fond al privatizărilor şi să încheie excerciţiile bugetare pentru anii 20016 – 2018 cu excedent.

Conducătorul fondului de salvare, Mecanismul European de Stabilitate  (ESM), a exclus reducerea datoriei Greciei dar a extins perioadele de maturitate ale împrumuturilor iar amânarea plăţii dobânzilor sunt opţiuni care vor putea face mai uşor de gestionat serviciul datoriei externe şi speră la un rezultat pozitiv care să sporească încrederea în stabilitatea economică.

Apropierea examinării programului de reforme vine însă şi cu anunţarea de noi proteste ale populaţiei care se opune reformei sitemului de pensii, scrie în ediţia electronică cotidianul Kathimerini.

Puternicul sindicat al marinarilor anunţă participarea grevei naţionale care va avea loc pe 4 fabruarie. Manifestaţiile de protest au scop respingerea planului guvernamental pentru reforma pensiilor. De asemenea este pusă o presiune suplimentară, mai ales pe insulele greceşti din Marea Egee care în ultimele zile au primit noi valuri de refugiaţi din Turcia. Grecia este ameninţată cu excluderea din Schengen dacă nu va întări paza frontierelor. Însă acest lucru necesită cheltuirea unor sume importante, de care Atena nu dispune.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite