Grecia declară război imigranţilor ilegali: din cauza lor avem probleme!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Reuters | Poliţia elenă a reţinut peste 1.100  de imigranţi în urma unei  operaţiuni desfăşurate duminică la Atena
FOTO: Reuters | Poliţia elenă a reţinut peste 1.100 de imigranţi în urma unei operaţiuni desfăşurate duminică la Atena

Grecia a fost o ţară de imigranţi, asa cum confirmă comunităţile mari de greci din Statele Unite şi din ţările europene precum Germania şi Marea Britaine. Acum, însă, odată cu creşterea numărului de imigranţi din estul şi sudul lumii, Grecia a devenit o naţiune de imigranţi, ca multe alte ţări din Uniunea Europeană. În plus, ţara s-a întors împotriva celor care îi calcă ilegal graniţle.

După ce au numărat peste 6.000 de imigranţi aflaţi ilegal în Grecia numai în weekend, autorităţile au anunţat că 1.600 de persoane vor fi deportate, potrivit International Business Times.

Grecia este principalul punct de intrare în Uniunea Europeană pentru imigranţii din Asia şi Africa, estimările fiind că aproximativ 100.000 de persoane intră ilegal în ţară în fiecare an, majoritatea mutându-se în alte ţari din Europa, în timp ce un milion de oameni rămân în Grecia, ţară cu o populaţie ce numără puţin sub 11 milioane de locuitori.

De curând, Grecia a crescut controalele la graniţa cu Turcia, din cauza îngrijorărilor legate de un potenţial aflux de refugiaţi, în contextul în care tot mai mulţi oameni fug de conflictul din Siria.

Cum economia grecească înceară să-şi revină de pe urma recesiunii îndelungate, datoriei guvernamentale şi a numărului mare de şomeri, probleme la care se adaugă riscul de a părăsi zona euro, imigraţia ilegală a devenit o importantă problemă politică.

Imigranţii, învinuiţi de problemele Greciei

Nikos Dendias, ministrul grec al Ordinii Publice, a declarat că problema imigranţilor ilegali a adus Grecia la un pas de colaps. „Problema imigranţilor este, probabil, mai mare decât cea financiară. Dacă nu vom crea structura necesară pentru a gestiona problema imigranţilor, atunci ne vom destrăma” a precizat acesta pentru radio SKAI.

Grecia se află momentan sub presiune din partea Uniunii Europene pentru a pune în aplicare reduceri severe ale cheltuielilor publice, ca parte a unui pachet de salvare de 130  de miliarde de euro.

Situaţia economică dificilă din Grecia a atras atenţia şi asupra imigranţilor ilegali, despre care multă lume crede că exacerbează criza. Prim-ministrul grec Antonis Samaras a promis că va pune punct imigraţiilor ilegale.
Grecia a experimentat o invazie de imigranţi ilegali; o vom opri. Apelăm la sprijinul societăţii pentru a deveni o ţară democratică şi sigură.”

Grupurile opoziţiei de stânga şi organizaţiile pentru drepturile internaţionale au criticat atitudinea Guvernului faţă de imigraţi, în timp ce biroul grec al Comisiei pentru Refugiaţi (UNHCR) a cerut guvernului să protejeze drepturile celor care caută azil politic.

„Este foarte dificil, practic imposibil, pentru cei care caută azil să aplice la statutul de protejaţi şi suntem îngrijoraţi că printre cei arestaţi se pot afla oameni care doresc protecţie, dar nu pot trimite cererile  pentru ca le este imposibil să aibă acces la autorităţile care se ocupă de asta”, a declarat Petros Mastakas, reprezentant al UNHCR.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite