Grănicerii belaruși fac propagandă pe tema borșului la frontiera cu Ucraina: Cum au răspuns colegii lor ucraineni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serviciul de Grăniceri al Belarusului se dedă unor activități de propagandă la granița cu Ucraina, răspândind mai ales mesaje axate pe „borș” ca „moștenire culturală comună”, scrie „Ukrainska Pravda”.

Borș ucrainean FOTO EPA-EFE
Borș ucrainean FOTO EPA-EFE

Potrivit Serviciului de Grăniceri al Ucrainei, colegii de la granița cu Belarus își petrec timpul difuzând mesaje audio despre „unitatea popoarelor”, dând borșul - o ciorbă ucraineană cu sfeclă roșie printre ingrediente - ca exemplu de „moștenire culturală comună”.

„Noul șef al grănicerilor belaruși a decis că subordonații bine hrăniți sunt mai buni decât cei înarmați! În timp ce echipamentul lor este păstrat în depozit, echipa de operațiuni psihologice s-a grăbit să rescrie rețeta borșului ucrainean într-una belarusă. Dar, indiferent de câți cartofi adăugați (un stereotip referitor la folosirea pe scară largă a cartofilor în bucătăria belarusă, n. red.) la șci (supă de varză în stil rusesc, n. red.), ajungeți până la urmă la o „tocană unională”, a reacționat Serviciul de Grăniceri al Ucrainei într-o postare pe Telegram.

Sursa citată a publicat un videoclip cu mesaje de propagandă transmise de grăniceri belaruși aflați în post în vecinătatea regiunii ucrainene Jîtomir.

Potrivit acestora, borșul belarus și cel ucrainean au multe lucruri în comun. Însă colegii ucraineni le-au răspuns că diferențele între rețetele celor două popoare sunt izbitoare, cea mai importantă ținând de mentalitate.

„Borșul vostru este foarte diferit de al nostru, pentru că în zilele noastre borșul belarus seamănă mai mult cu șciul rusesc, chiar dacă pui mai mulți cartofi în el. Păcat că avem vecini care, în timp ce vorbesc despre identitate și rudenie, sunt înclinați să fie sclavi și nu au nimic în comun cu noi. Ar trebui să luați aminte pentru totdeauna și să scrieți în cartea voastră de bucate că ucrainenii sunt o națiune iubitoare de libertate. Am luptat mereu pentru independența noastră. Voi, în schimb, sunteți incapabili să faceți asta și vă aflați de mai mulți ani în robia unui tiran (Aleksandr Lukașenko, n. red.) și a unui bunic din buncăr (Vladimir Putin, n. red.)”, continuă postarea grănicerilor ucraineni.

„Vă sfătuim să schimbați „ingredientele” și să deveniți un popor liber, nu prizonieri. Până atunci, măncați din mâncarea voastră și să nu vă înecați cu ea. Nu vă invităm la noi și vă sfătuim insistent să rămâneți în teritoriul vostru. În caz contrar, veți regreta!”, se arată în mesaj.

Kievul și Moscova nu luptă doar cu armele, ci și ideologic pentru moștenirea borșului. Acum un an, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a declarat în mod halucinant că unul dintre motivele declanșării războiului ar fi fost faptul că ucrainenii nu au vrut să împartă borșul cu rușii. În opinia ei, această atitudine ține de „extremism în toate formele sale”. Declarație Zaharovei a stârnit reacții ironice, unii punând-o pe seama unui moment de beție.

Mai în glumă, mai în serios, borșul ucrainean a fost inclus, la solicitarea Kievului, pe lista UNESCO a patrimoniului cultural imaterial în pericol. Decizia a fost luată din cauza războiului din ţara vecină, care ameninţă „viabilitatea” tradiţiei din jurul acestui preparat.

„Existenţa acestei ciorbe în sine nu este cu siguranţă în pericol, însă moştenirea umană şi vie asociată borşului este în pericol imediat, deoarece capacitatea populaţiilor de a practica, transmite moştenirea culturală imaterială este serios perturbată din cauza conflictului armat, în special din cauza strămutării forţate a comunităţilor”, a explicat Pier Luigi Petrillo, raportorul comisiei de evaluare a dosarului ucrainean.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite