Germania vrea îngheţarea negocierilor de aderare a Turciei la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul german a anunţat vineri că se opune unei avansări în negocierile de aderare a Turciei la Uniunea Europeană (UE), în urma măsurilor întreprinse de preşedintele Recep Tayyip Erdogan pentru a relua controlul asupra ţării după puciul eşuat, relatează AFP.

„În circumstanţele actuale este de neconceput să se deschidă noi capitole“ de negociere, a declarat un purtător de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel, Steffen Seibert, într-o conferinţă de presă obişnuită.

După o lungă fază de blocaj, europenii şi turcii au făcut, la sfârşitul lui iunie, un pas şi au deschis un nou capitol de negociere, cu privire la chestiuni bugetare.

Europenii au acceptat să facă acest lucru în cadrul acordului cu Ankara în vederea opririi valului de refugiaţi care încearcă să ajungă din Turcia în Europa.

Negocierile de aderare au început în 2005, însă avansează foarte încet.

În urma reluării controlului asupra armatei, justiţiei, învăţământului şi presei de către regimul Erdogan, după tentativa de lovitură de stat din weekend, voci se ridică în Europa pentru a cere o suspendare a negocierilor, eventual renunţarea la ele.

Aceste negocieri vizează 35 de capitole, care acoperă tot atâtea domenii, pe care statele membre mai întâi acceptă să le deschidă şi care sunt închise atunci când ele consideră că sunt îndeplinite condiţiile.

Până în prezent, 16 dintre cele 35 de capitole de negociere au fost deschise cu Turcia, iar numai unul singur a fost închis.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite