Germania cere ca Putin să fie tras la răspundere pentru „crima crimelor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a cerut luni, la New York, ca liderul rus Vladimir Putin să fie tras la răspundere pentru „crima crimelor” în războiul de agresiune purtat împotriva Ucrainei.

Annalena Baerbock FOTO EPA-EFE
Annalena Baerbock FOTO EPA-EFE

Luni, la New York, cu ocazia unei ceremonii de marcare a 25 de ani de la semnarea Statutului de la Roma, baza juridică Curții Penale Internaţionale (CPI), Annalena Baerbock a declarat că liderul de la Kremlin a atras în mod brutal copiii în războiul său de exterminare din Ucraina.

Șefa diplomației germane l-a acuzat pe Putin de răpirea deliberată a multor copii ucraineni şi privarea lor de identitate. Ea a cerut eforturi internaţionale pentru repatrierea copiilor ucraineni deportaţi în Rusia, relatează agenția de presă DPA, preluată de Agerpres.

„În pofida tuturor diferendelor, o condamnare ar trebui să fie în afara oricăror dubii: copiii deportaţi trebuie să se întoarcă la părinţii lor. Oroarea copiilor ucraineni deportaţi este doar vârful aisbergului suferinţei incalificabile pe care Rusia a adus-o atât de multor copii din întreaga lume. De când am aflat despre aceste crime, îmi imaginez neîncetat cum m-aş simţi dacă aceşti copii ar fi cele două fetiţe ale mele”, a afirmat Baerbock.

În martie, CPI a emis mandate de arestare împotriva lui Vladimir Putin şi comisarului rus pentru copii Maria Lvova-Belova în dosarul deportării copiilor din zonele ocupate de forțele armate ale Kremlinului în Ucraina.

Potrivit șefului diplomației britanice, James Cleverly, circa 19.000 de copii ucraineni au fost răpiţi şi duși în lagăre din Rusia, unde sunt supuşi unor rele tratamente şi unui proces de reeducare privind ştergerea identității.

Pe de altă parte, Annalena Baerbock a cerut Ucrainei să ratifice Statutul de la Roma. În opinia sa, ratificarea ar fi un semnal clar că Ucraina îşi exercită dreptul de autoapărare inclus în Carta ONU.

„Dacă o ţară nesemnatară a Statutului de la Roma, Rusia, nu poate fi niciodată condamnată pentru războiul său de agresiune contra Ucrainei, atunci lumea noastră va fi un loc unde toate statele vor trăi cu frica de un vecin mai mare. Eu nu vreau să trăiesc într-o astfel de lume. Niciunul dintre noi nu vrea să trăiască într-o astfel de lume”, a subliniat ministrul german de Externe.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite