Germania aprobă un proiect de lege privind depozitarea deşeurilor nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bundestagul a adoptat vineri un proiect de lege care vrea să rezolve, în timp, problema delicată a stocării definitive a deşeurilor nucleare.

Cele mai multe partide reprezentate în Camera inferioară a parlamentului federal au aprobat iniţiativa legislativă, cu excepţia partidului stângii radicale „Die Linke”, care a votat împotrivă, transmite France Presse.

La începutul lunii aprilie, guvernul federal şi landurile au încheiat un acord care prevede crearea până în 2015 a unei comisii alcătuite din 24 de membri, a cărei sarcină va fi să recomande cel mai târziu în 2031 un nou depozit care va fi construit la orizontul anilor 2040.

Proiectul adoptat este traducerea legislativă a acestui acord.

Vineri, în Bundestag, ministrul federal al mediului, Peter Altmaier, membru al formaţiunii politice conservatoare CDU, condusă de cancelarul Angela Merkel, a afirmat că iniţiativa legislativă reprezintă o „şansă de a ne apropia de un răspuns corect la una din marile chestiuni conflictuale din ultimii 30 de ani”.

Depozitarea provizorie a deşeurilor la Gorleben a atras, încă din anii 80, manifestaţii de protest uriaşe. Militanţii împotriva energiei nucleare îşi multiplică acţiunile pentru a bloca transportul acestor deşeuri, înregistrându-se în repetate rânduri ciocniri violente cu forţele de ordine.

După catastrofa nucleară de la Fukushima din martie 2011, Angela Merkel a decis că Germania va abandona definitiv energia nucleară cel mai târziu în anul 2022.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite