Germania a emis mandat de arestare pe numele unui scafandru ucrainean în cadrul anchetei privind exploziile de la Nord Stream

0
Publicat:

Germania a emis un mandat european de arestare împotriva unui instructor de scufundări ucrainean care ar fi făcut parte din echipa care a aruncat în aer conductele de gaze Nord Stream, potrivit unui raport publicat miercuri de trei instituții media germane.

Conductele Nord Stream FOTO: Arhivă
Conductele Nord Stream FOTO: Arhivă

Anchetatorii germani cred că bărbatul, despre care se știe că a locuit ultima dată în Polonia, a fost unul dintre scafandrii care au amplasat dispozitive explozive pe conductele care merg din Rusia în Germania pe sub Marea Baltică în septembrie 2022, au relatat ziarele SZ și Die Zeit, alături de postul de televiziune ARD, citând surse anonime, potrivit reuters.com.

Germania a solicitat Poloniei în luna iunie să îl aresteze pe bărbat, se arată în raport.

Parchetul Național Polonez nu a avut niciun comentariu imediat pe această temă.

Miercuri, revista de știri Spiegel a raportat că se crede că suspectul a părăsit Polonia, citând surse de securitate.

Un alt bărbat și o femeie - de asemenea instructori de scufundări ucraineni - au fost identificați în cadrul anchetei germane privind presupusul sabotaj, dar până în prezent nu au fost emise mandate de arestare pe numele lor.

Rămâne un mister cine se află în spatele exploziilor care au distrus trei din cele patru conducte, care au devenit un simbol controversat al dependenței Germaniei de gazul rusesc în urma invaziei Moscovei în Ucraina în februarie 2022.

Rusia și Occidentul s-au acuzat reciproc că ar fi în spatele exploziilor. Fiecare a negat implicarea și nimeni nu și-a asumat responsabilitatea.

O anchetă suedeză a găsit urme de explozibili pe mai multe obiecte recuperate de la locul exploziei, confirmând că exploziile au fost intenționate.

În ianuarie 2023, Germania a percheziționat o navă despre care a spus că ar fi putut fi folosită pentru a transporta explozibili și a declarat Organizației Națiunilor Unite că, în opinia sa, scafandri instruiți ar fi putut atașa dispozitive la conductele aflate la o adâncime de 70-80 de metri.

Trei scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 şi 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost semnalate în semptembrie 2022 în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei, în apropierea insulei daneze Bornholm.

Seismologii din Danemarca şi Suedia au înregistrat explozii puternice în zona respectivă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite