Danemarca renunță la ancheta privind exploziile gazoductului Nord Stream: „Nu există suficiente motive”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Danemarca a renunțat la ancheta privind exploziile produse în 2022 la gazoductele Nord Stream care transportă gaze rusești către Germania, a anunțat luni poliția, devenind a doua națiune care face acest lucru după ce Suedia și-a închis propria anchetă.

Mai multe explozii au avut loc la copnductele Nord Stream FOTO Shutterstock
Mai multe explozii au avut loc la copnductele Nord Stream FOTO Shutterstock

Conductele Nord Stream 1 și 2, care transportă gaze pe sub Marea Baltică și care costă miliarde de dolari, au fost rupte de o serie de explozii în zonele economice suedeză și daneză în septembrie 2022, eliberând cantități mari de metan în aer, scrie Reuters, citată de Yahoo News.

Exploziile au avut loc la șapte luni după ce Rusia a lansat o invazie la scară largă în Ucraina, ceea ce a declanșat o gamă largă de sancțiuni economice și financiare occidentale împotriva Moscovei.

Ancheta a condus autoritățile la concluzia că a avut loc un sabotaj deliberat al conductelor de gaz. Cu toate acestea, evaluarea este că nu există motive suficiente pentru a continua un caz penal în Danemarca", se arată într-un comunicat al poliției din Copenhaga.

Guvernul german este în continuare „foarte interesat" 

La începutul acestei luni, Suedia a renunțat la investigația sa privind exploziile, afirmând că nu are jurisdicție în acest caz, dar a predat probele descoperite anchetatorilor germani, care încă nu au publicat nicio concluzie.

Guvernul german este în continuare „foarte interesat" să afle care este cauza exploziilor care avariat conductele Nord Stream, a declarat luni un purtător de cuvânt la Berlin.

Anul trecut, Germania a declarat Consiliului de Securitate al ONU că a găsit urme de explozibili pe un iaht cu pânze care ar fi putut fi folosit pentru transport și că scafandrii instruiți ar fi putut atașa explozibilii la conducte.

Fiecare a negat orice implicare

Rusia și Occidentul, aflate în conflict din cauza invaziei Moscovei în Ucraina din 2022, în februarie, s-au arătat reciproc cu degetul în legătură cu exploziile conductelor. Fiecare a negat orice implicare și nimeni nu și-a asumat responsabilitatea.

Luni, Kremlinul a declarat că situația privind investigațiile este „aproape absurdă".

„Pe de o parte, există recunoașterea sabotajului deliberat, pe de altă parte, nu există niciun progres", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că Danemarca a refuzat solicitările de a furniza informații despre ancheta sa.

Biroul premierului danez nu a răspuns imediat la o solicitare a Reuters de a comenta afirmația lui Peskov.

Poliția daneză a declarat că a cooperat cu partenerii străini relevanți și că ancheta pe care a efectuat-o a fost „atât complexă, cât și cuprinzătoare".

Poliția a refuzat să comenteze

Un purtător de cuvânt al poliției a refuzat să comenteze atunci când Reuters i-a cerut să explice mai detaliat de ce nu existau motive suficiente pentru continuarea anchetei și cu ce autorități și-au împărtășit concluziile.

Poliția daneză afirmase anterior că gazoductele au fost lovite de explozii puternice, iar anchetatorii suedezi au confirmat că urmele de explozibili găsite la fața locului au demonstrat în mod concludent că a avut loc un sabotaj.

Rusia a acuzat Statele Unite, Marea Britanie și Ucraina pentru explozii, care au tăiat în mare parte accesul gazului rusesc la piața europeană profitabilă. Aceste țări au negat implicarea.

Unii oficiali occidentali au declarat că nave militare rusești se aflau în zonă în momentul exploziilor. Alții au declarat că nu există dovezi concrete care să implice Moscova, care a calificat drept „absurdă" sugestia că s-ar afla în spatele atacurilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite