Germania a devenit prima ţară din Europa care admite un al treilea gen pentru nou-născuţi

0
0
Germania a devenit prima ţară din Europa care admite un al treilea gen pentru nou-născuţi. FOTO: Shutterstock
Germania a devenit prima ţară din Europa care admite un al treilea gen pentru nou-născuţi. FOTO: Shutterstock

Germania a devenit prima ţară europeană care permite înregistrarea unui nou-născut sub un al treilea gen, în cazul în care copilul nu prezintă caracteristci sexuale clare, masculine sau feminine, notează BBC.

Din luna noiembrie, părinţii nemţi vor avea posibilitatea să lase necompletată rubrica din certificatul de naştere care atestă genul nou-născutului. Astfel, o nouă categorie va fi inclusă în cadrul registrelor, precum şi în paşapoartele germane, semnul „X” arătând existenţa unui persoane cu un „gen nedeterminat” sau „intersexual”.

Noul act normativ adoptat de Germania are la bază un studiu din 2012, realizat de către Consiliul German de Etică, raport care a subliniat că drepturile persoanelor transexuale sunt slab protejate.

Prin noua opţiune pusă la dispoziţia părinţilor se încearcă evitarea situaţiilor în care copiii cu o identitate sexuală nedefinită, din pricina caracteristicilor fizice neobişnuite, sunt forţaţi să adopte un anumit gen în urma intervenţiilor chirurgicale. 

Autorităţile germane menţionează că fiecare persoană are dreptul să îşi identifice singură sexualitate, odata ajunsă la vârsta maturităţii.

Potrivit statisticilor, o persoană din 2.000 are caracteristici ale ambelor sexe.

Legea din Germania a fost votată după ce o serie de cazuri ale persoanelor intersexuale au fost prezentate, acestea denunţând practica medicilor de a le reda prin operatiile chirurgicale un anumit gen. Într-un asemenea caz, o persoană spunea că în urma operaţiei din copilărie nu se simte acum nici bărbat, nici femeie, ci „un mozaic al doctorilor, rănit şi speriat”, potrivit BBC.

Rămâne însă neclar ce efecte va avea această schimbare asupra legilor mariajului, în prezent doar cuplurile heterosexuale având voie să se căsătorească legal, în timp ce partenerii homosexuali pot încheia doar acorduri civile.

În lume, Germania este al treilea stat care permite înregistrarea unui nou-născut sub al treilea gen, după Australia şi Noua Zeelandă.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite