Gérard Depardieu îl compară pe Vladimir Putin cu Papa Ioan Paul al II-lea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gérard Depardieu a primit personal paşaportul rus de la preşedintele Vladimir Putin
Gérard Depardieu a primit personal paşaportul rus de la preşedintele Vladimir Putin

Actorul francez Gérard Depardieu, căruia Putin i-a oferit cetăţenie rusă după ce acesta a renunţat la paşaportul francez ca formă de protest, l-a comparat pe liderul de la Kremlin cu Papa Ioan Paul al II-lea pentru că „încearcă să redea puţină demnitate oamenilor”.

Aflat în această perioadă la Moscova, unde urmează să joace într-un nou film, Gérard Depardieu l-a comparat pe preşedintele rus Vladimir Putin cu papa Ioan Paul al II-lea, informează hollywoodreporter.com, care citează un interviu acordat de actor cotidianului „Komsomolskaya Pravda”. 

"Să vă spun ceea ce cred eu despre Putin: poporul rus are nevoie de o persoană exact ca el - cineva cu temperamentul unui rus. Putin încearcă să redea poporului său ceva din demnitatea acestuia de odinioară", a adăugat actorul francez.

În ianuarie, preşedintele rus Vladimir Putin a aprobat cererea pentru cetăţenie făcută de actorul Gérard Depardieu, care a anunţat că părăseşte Franţa din cauza majorării impozitelor.

Actorul în vârstă de 64 de ani a luat decizia de a solicita cetăţenia belgiană şi un paşaport rusesc după ce preşedintele socialist francez Francois Hollande a dorit să majoreze la 75% cota de impozitare a persoanelor bogate din Franţa. Prin comparaţie, acest impozit este de 13% în Rusia. Spre deosebire de Franţa, Belgia nu percepe taxă pe avere şi nici pe câştigurile obţinute din vânzarea de acţiuni.

Imediat, Vladimir Putin a semnat decretul ca răspuns pentru „o solicitare de cetăţenie către Federaţia Rusă, făcută în numele lui Depardieu Gérard Xavier, născut în Franţa, în 1948“ şi i-a înmânat personal paşaportul rus actorului. 

Cererea lui a fost aprobată în baza „influenţei lui Depardieu în zona culturii“ şi a „roluri semnificative pe care acesta le-a jucat în filme despre istoria Rusiei“, au declarat atunci purtători de cuvânt de la Kremlin. În 2011, actorul a dat viaţă personajului Grigori Rasputin într-un serial de televiziune francez.

În noul său interviu, Gérard Depardieu a infirmat speculaţiile potrivit cărora decizia sa ar fi o "stratagemă de PR". "E o afirmaţie hilară. Am jucat în peste 200 de filme. Cine ar avea nevoie de PR după aşa ceva?", a spus actorul.

Putin i-a oferit public lui Depardieu cetăţenie rusă în decembrie, atunci când acesta a atras într-un scandal mai mulţi oficiali francezi. Actorul a anunţat că va renunţa la cetăţenia franceză din cauza majorării de impozite pe care guvernul o anunţase şi care trebuia să intre în vigoare de la 1 ianuarie. 

Vă predau paşaportul şi dreptul la securitatea socială de care nu m-am folosit niciodată. Noi nu mai avem aceeaşi patrie. Sunt un adevărat european, un cetăţean al lumii. Gerard Depardieu

Primul-ministru Jean-Marc Ayrault a descris comportamentul lui Depardieu drept patetic şi lipsit de patriotism, într-o perioadă în care Franţa a sporit taxele pentru a reduce din datoriile naţionale. La rândul său, Depardieu a răspuns printr-o scrisoare deschisă publicată într-un cotidian francez, în care susţinea că a plătit taxe şi impozite în valoare de 145 de milioane de euro (aproximativ 190 de milioane de dolari) în ultimii 45 de ani. „Nu am dreptul să mă plâng şi nici să mă laud, dar refuz să fiu descris drept patetic“, a scris actorul.

Nu am omorât pe nimeni, cred că nu am făcut nimic rău, în 45 de ani am plătit impozite de 145 de milioane de euro şi am 80 de angajaţi cărora le-am oferit locuri de muncă. Nu sunt de compătimit dar nici de invidiat, însă refuz cuvântul patetic. Gerard Depardieu

Va plăti impozit de 13% în loc de 75%

Practic, era vorba despre impozitul pe venit pentru francezii care câştigă mai mult de un milion de euro pe an, care urma să fie majorat la 75%. Rusia are o cotă unică de 13% pentru impozitul pe venit. Ulterior, Consiliul Constituţional al Franţei a revocat legea, argumentând că noua cotă de taxare este „excesivă“ şi a respins totodată formula de calcul pe care se baza aceasta. „Asta nu schimbă nimic“, a declarat Depardieu pentru „Le Parisien“. 

Actorul le-a mărturisit unor prieteni la finalul anului trecut că ia în calcul Belgia, Muntenegru şi Rusia pentru a scăpa de noul regim fiscal din Franţa. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite