Depardieu, în război cu Guvernul francez

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actorul francez Gerard Depardieu vrea să obţină cetăţenie belgiană FOTO Reuters
Actorul francez Gerard Depardieu vrea să obţină cetăţenie belgiană FOTO Reuters

Marele actor a anunţat că renunţă la cetăţenia franceză pe motiv că a fost jignit de premierul Jean-Marc Ayrault. Depardieu i-a adresat o scrisoare deschisă şefului Executivului de la Paris, în care îşi expune motivele care l-au determinat să ia o astfel de decizie.

Polemica dintre marele actor francez Gerard Depardieu şi Guvernul francez a ajuns departe. Artistul a fost subiectul criticilor premierului Jean-Marc Ayrault. Supărat, actorul i-a adresat primului ministru o scrisoare deschisă în  publicaţia „Journal du Dimanche“. Depardieu se consideră „jignit“ de criticile care i-au fost aduse după ce şi-a mutat domiciliul în Belgia pentru a beneficia de facilităţile fiscale din această ţară şi a anunţat, că „îşi va preda paşaportul francez“.

„Nu cer să fiu aprobat, dar aş putea cel puţin să fiu respectat! Dintre cei care au plecat din Franţa, niciunul nu a fost jignit cum am fost eu“, afirmă actorul în scrisoare. „Cine sunteţi dumneavoastră să mă judecaţi în acest fel, vă întreb domnule Ayrault, primul ministru al lui François Hollande, vă întreb, cine sunteţi?“, mai scrie Depardieu, care susţine că şi-a „plătit întotdeauna taxele şi impozitele“.

„Nu am omorât pe nimeni, cred că nu am făcut nimic rău, în 45 de ani am plătit impozite de 145 de milioane de euro şi am 80 de angajaţi cărora le-am oferit locuri de muncă (...) Nu sunt de compătimit dar nici de invidiat, însă refuz cuvântul lamentabil“, insistă actorul. „Vă predau paşaportul şi dreptul la securitatea socială de care nu m-am folosit niciodată. Noi nu mai avem aceeaşi patrie. Sunt un adevărat european, un cetăţean al lumii“, conchide Depardieu.

BELGIA, PRINSĂ LA MIJLOC

Actorul s-a interesat de procedura de obţinere a unui paşaport belgian, după cum a anunţat Daniel Senesael, primarul satului Néchin, unde Depardieu a cumpărat o casă şi a decis să îşi mute domiciliul. În cazul acesta, Belgia se simte prinsă la mijloc. Ministrul belgian de Externe, Didier Reynders, a declarat că ţara sa refuză să fie „ţap ispăşitor“.

„Nu înţelegem această manieră prin care se încearcă găsirea unui ţap ispăşitor, spunând că există o ţară vecină unde francezii se pot refugia. Nu a fost luată nicio măsură în Belgia pentru a atrage vreun cetăţean francez“, a declarat şeful diplomaţiei belgiene pentru RTL.

Lui Gerard Depardieu nu-i va fi aşa de uşor să renunţe la cetăţenia franceză. El poate face acest gest abia în momentul în care obţine cetăţenia altui stat. De exemplu, noua legislaţie privind naţionalitatea belgiană, care va intra în vigoare la 1 ianuarie, prevede acordarea cetăţeniei belgiene rezidenţilor care se află în Belgia de cel puţin 5 sau 10 ani, cu îndeplinirea anumitor condiţii: cunoaşterea uneia din cele trei limbi naţionale, integrarea socială şi cea economică în ţară.

De acest lucru s-au lovit cel mai bogat om din Franţa, Bernard Arnault, şi cântăreţul Johnny Hallyday care s-au „exilat“ şi ei în Belgia. Şi actorul Christian Clavier, care a jucat în rolul lui Asterix, alături de Gerard Depardieu, care l-a interpretat pe Obelix, a plecat la Londra tot din cauza programului preşedintelui socialist François Hollande de a creşte taxele pentru francezii cu venituri mari.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite