Franța și alte state europene sunt „bombardate de propaganda” Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franţa şi alte ţări din Europa sunt „bombardate de propaganda” odată cu apropierea alegerilor europene din 9 iunie, a avertizat ministrul francez delegat pentru afaceri europene, Jean-Noël Barrot, într-un interviu publicat sâmbătă pe site-ul cotidianului Ouest France, relatează AFP, scrie AGERPRES.

Uniunea Europeana - Franta FOTO: Shutterstock
Uniunea Europeana - Franta FOTO: Shutterstock

„Suntem bombardaţi de propaganda Rusiei lui Vladimir Putin şi a curelelor sale de transmisie”, şi-a exprimat îngrijorarea Barrot în acest interviu.

„Nu trece o săptămână fără ca Franţa să fie ţinta unor manevre coordonate şi deliberate pentru a perturba dezbaterea publică şi a interfera în campania pentru alegerile europene”, a adăugat acestea.

Ministrul a amintit de cazuri recente: „deturnarea site-ului Ministerului Apărării pentru un apel fictiv ca 200.000 de oameni să meargă să lupte în Ucraina” sau „cel al Ministerului de Interne pentru anunţul fictiv al înăspririi condiţiilor de primire a refugiaţilor ucraineni”.

Acesta a amintit, de asemenea, de campaniile de ştiri false privind răspândirea tuberculozei în Franţa sau de „un presupus val de anulare a nopţilor de hotel din cauza contextului de securitate”.

Întrebat de posibilitatea ca aceste campanii să influenţeze rezultatele alegerilor, Barrot a subliniat că „riscul este dovedit” şi a reamintit că Franţa, Germania şi Polonia au convenit asupra unui mecanism de alertă coordonat „pentru a face faţă împreună”.

Bruxellesul a avertizat constant asupra riscurilor unei intensificări a campaniilor de dezinformare provenind din Rusia odată cu apropierea alegerilor europene, menite să influenţeze rezultatele votului şi să slăbească sprijinul occidental pentru Ucraina în războiul declanşat de Rusia.

La sfârşitul lui martie, Cehia a dezvăluit descoperirea de către serviciile de informaţii a unei reţele orchestrate de Moscovaa care răspândea propagandă pro-rusă despre Ucraina prin intermediul site-ului Voice of Europe.

Belgia a raportat apoi că, potrivit serviciilor sale, unii europarlamentari „au primit bani” în acest context pentru a lansa mesaje Rusiei. Cazul a determinat justiţia din belgia să deschidă o anchetă, mai scrie AFP, scrie AGERPRES.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite