Franţa cere modificarea legislaţiei UE în câteva zile, pentru a opri protestele agricultorilor

0
Publicat:

Franţa cere modificarea legislaţiei de mediu a Uniunii Europene chiar săptămâna aceasta, pentru a pune capăt protestelor agricultorilor care ameninţă să asedieze Parisul, transmite Reuters.

Câmp de floarea soarelui
Franţa cere modificarea legislaţiei de mediu a Uniunii Europene

"În următoarele 48 de ore, vom anunţa unele măsuri", a declarat ministrul agriculturii, Marc Fesneau, televiziunii France 2.

Principala problemă în domeniu priveşte suprafeţele care trebuie lăsate necultivate conform noilor reglementări privind biodiversitatea, adoptate anul trecut. Legea adoptată de Parlamentul European pentru refacerea ecosistemelor naturale degradate a fost puternic contestată, reaminteşte agenţia citată. Actul normativ prevede că ţările membre ale UE trebuie să ia până în 2030 măsuri pentru renaturarea a circa 20% din teritoriile lor, în condiţiile în care 81% din habitatele naturale din Europa sunt clasificate ca deficitare.

Unii agricultori se tem că activitatea lor va fi afectată.

Guvernul francez încearcă să limiteze demonstraţiile la scară naţională ale agricultorilor care cer să fie plătiţi mai bine şi să beneficieze de un trai mai bun. Mulţi dintre ei urmau să se îndrepte luni spre Paris, în timp ce au început să protesteze şi fermierii din Belgia.

În mai multe ţări europene, agricultorii se plâng că Uniunea Europeană nu îi ajută suficient în contextul concurenţei internaţionale şi al globalizării. 

În urmă cu doi ani, ministrul tranziţiei ecologice, Barbara Pompili, menţiona că politica care vizează reducerea utilizării substanţelor chimice în agricultură nu ar trebui să dăuneze fermierilor europeni.

Ţările UE trebuie să reducă la jumătate utilizarea pesticidelor periculoase în agricultură până în 2030, spunea Barbara Pompili, în urma unei întâlniri informale cu colegii din ţările europene la Amiens (nordul Franţei).

"La întâlnire am acordat o atenţie deosebită temei ecologiei agricole. Considerăm că este necesară dezvoltarea unei strategii europene de reducere a utilizării pesticidelor", a spus ea. „Ne aşteptăm să reducem la jumătate utilizarea celor mai periculoase pesticide în agricultură până în 2030”, a spus Pompili.

Totodată, ea a subliniat că „un curs care vizează reducerea utilizării substanţelor chimice în agricultură nu ar trebui să dăuneze fermierilor europeni, punându-i într-un dezavantaj pe arena internaţională”. „Trebuie să oferim producătorilor noştri agricoli un sprijin constant”, a spus ministrul.

Potrivit acesteia, ţările europene ar trebui să abordeze această problemă în mod responsabil. „Trebuie să fim siguri că produsele exportate nu sunt dăunătoare sănătăţii”, a spus Pompili. „Europa trebuie să respecte standardele de mediu în întreaga lume, protejând suveranitatea europeană”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite