Şeful spionajului rus ameninţă Franţa: Orice militar francez trimis în Ucraina va deveni o ţintă prioritară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Serviciului rus de Informaţii Externe (SVR), Serghei Narîşkin, a declarat marţi că orice militar francez care ar fi trimis în Ucraina pentru a ajuta această ţară în războiul cu Rusia va deveni o „ţintă prioritară” pentru trupele ruse, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Serghei Narîskin FOTO EPA-EFE
Serghei Narîskin FOTO EPA-EFE

Comentând ideea avansată recent de preşedintele Macron referitoare la o potențială trimitere a unor trupe străine în Ucraina, şeful spionajului rus a spus că orice astfel de contingent francez „va deveni o ţintă legitimă şi prioritară pentru trupele ruse".

„Aceasta este soarta care i-a aşteptat pe toţi francezii veniţi vreodată cu o sabie pe teritoriul lumii ruse", a transmis Serghei Narîşkin.

„Considerăm iresponsabile acest tip de provocări", a reacţionat un oficial din armata franceză, citat de Reuters, neidentificat, care a adăugat că declaraţia şefului spionajului rus este un nou exemplu de "dezinformare" rusească.

După o conferinţă internaţională de susţinere a Ucrainei pe care a găzduit-o pe 26 februarie, preşedintele francez Emmanuel Macron nu a exclus posibilitatea ca unele state aliate ale Kievului să trimită trupe în Ucraina, întrucât, a motivat el, „trebuie făcut tot posibilul pentru ca Rusia să nu câştige acest război".

Într-un interviu acordat presei ruse săptămâna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin a pus această reacţie "emoţională" a lui Macron pe seama faptului că Rusia a „călcat pe coadă" Franţa în Africa, ceea ce a generat „resentimente" la Paris.

Trupele franceze au fost nevoite să se retragă din ţări africane precum Mali şi Niger după ce junte militare instalate la putere acolo au sistat colaborarea cu Franţa şi s-au apropiat de Rusia, în timp ce gruparea rusă de mercenari Wagner şi-a intensificat operaţiunile pe continentul african.

Comandantul forțelor terestre franceze: ne pregătim pentru „cele mai dure” angajamente

Armata terestră franceză se pregăteşte de angajamentele „cele mai dure”, a afirmat marţi şeful Statului Major al infanteriei, Pierre Schill, în timp ce duelurile verbale se intensifică în ultimele luni între Paris şi Moscova, la peste doi ani după declanşarea invaziei ruse în Ucraina, a relatat AFP.

Armata franceză „este pregătită. Indiferent de evoluţiile situaţiei internaţionale, francezii pot fi convinşi, soldaţii lor vor răspunde prezent”, a dat asigurări Pierre Schill într-un editorial publicat în cotidianul Le Monde.

„Pentru a se apăra de agresiune şi a-şi apăra interesele, armata franceză se pregăteşte pentru cele mai dificile angajamente, face cunoscut acest lucru şi îl demonstrează”, insistă comandantul trupelor terestre.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite