Franţa anunţă un proiect de rezoluţie pe termen lung privind Fâșia Gaza

0
Publicat:

Franţa a transmis că are în lucru un proiect de rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la conflictul din Fâşia Gaza, care trece dincolo de un apel la o încetare imediată a focului, notează AFP, scrie AGERPRES.

Steaguri Israel, Franța, Palestina FOTO: Shutterstock (Arhivă)
Steaguri Israel, Franța, Palestina FOTO: Shutterstock (Arhivă)

„Considerăm că este timpul să luăm noi iniţiative la Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite cu privire la conflictul în curs”, a spus joi Christophe Lemoine, adjunctul purtătorului de cuvânt al Ministerului francez de Externe, amintind situaţia umanitară catastrofală din Fâşia Gaza.

„Franţa, în acest context, îşi asumă responsabilităţile şi lucrează în prezent la un proiect de rezoluţie”, a adăugat acesta.

Chestionat la New York, ambasadorul francez la ONU, Nicolas de Riviere, a clarificat că proiectul propus de Franţa va veni „mai târziu, cu o rezoluţie mai amplă privind diverse probleme, inclusiv o încetare a focului de durată, nu doar o încetare scurtă a focului în timpul Ramadanului”.

Două proiecte de rezoluţie care fac urmăresc o încetare imediată a focului sunt în prezent în discuţie în Consiliul de Securitate. Unul, susţinut de mai mulţi dintre membrii nepermanenţi ai Consiliului „cere o încetare a focului umanitară imediată în luna Ramadanului”.

Celălalt, susţinut de Statele Unite şi modificat în mai multe rânduri în ultima lună, observă „necesitatea unei încetări imediate şi durabile a focului pentru a proteja civilii din ambele părţi, pentru a permite furnizarea de ajutor umanitar esenţial şi, din această perspectivă, sprijină fără echivoc eforturi diplomatice internaţionale pentru realizarea unei astfel de încetări a focului în legătură cu eliberarea ostaticilor încă deţinuţi”.

Întrebat despre coordonarea cu Statele Unite, care a anunţat miercuri seară că a înaintat Consiliului de Securitate un proiect de rezoluţie, purtătorul de cuvânt al Quai d'Orsay a susținut că mai multe rezoluţii ar putea fi puse pe masă. „În mod evident, ne coordonăm cu Statele Unite de la începutul crizei”, a spus acesta, adăugând că Washingtonul este „un partener major” în Consiliul de Securitate al ONU. „Şi, prin urmare, există într-adevăr un dialog cu Statele Unite, care a existat de la începutul crizei”, a asigurat el.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să voteze o rezoluţie prin care se solicită o încetarea imediată şi susţinută a focului în războiul din Fâşia Gaza, potrivit diplomaţilor. Consultarea cu privire la proiectul de rezoluţie prezentat de SUA este programată pentru vineri, ora 9:00 (13:00 GMT), conform dpa, scrie AGERPRES.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite