Francezii, chemaţi la urne pentru prima dată după atentatele de la Paris. Frontul Naţional este favorit să preia conducerea a cel puţin două regiuni ale ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marine Le Pen şi Frontul Naţional ar putea înregistra primele rezultate electorale semnificative
Marine Le Pen şi Frontul Naţional ar putea înregistra primele rezultate electorale semnificative

Franţa trece duminică prin primul scrutin în urma atacurilor teroriste de la Paris. Cetăţenii francezi sunt chemaţi la urne pentru a vota în primul tur al alegerilor regionale, care vor stabili componenţa consiliilor regionale în 13 regiuni administrative. Sondajele arată că Frontul Naţional ar putea înregistra primele victorii electorale semnificative din istoria sa, candidaţii săi fiind favoriţi la victoria în cel puţin două dintre regiuni.

Votul se va face prin alegerea reprezentanţilor din fiecare departament francez inclus într-o regiune, care vor urma apoi să alcătuiască consiliile regionale, organisme al căror rol principal este cea de administrare a bugetelor locale. Victoria din primul tur de scrutin este condiţionată de obţinerea unei majorităţi absolute (jumătate + 1 din totalul voturilor) din voturile exprimate naţional, caz în care un sfert dintre mandate vor fi alocate din oficiu partidului câştigător, iar restul vor fi împărţite proporţional între acesta şi restul partidelor sau al candidaţilor independenţi care obţin cel puţin 5% din vot. 

 Dacă nici un partid nu obţine o majoritate absolută în primul tur de scrutin, toate partidele care ating pragul electoral de 10% vor intra în al doilea tur de scrutin, care este programat pentru duminica viitoare, conform France 24.

Frontul Naţional şi republicanii, cot la cot în sondaje

Sondajele arată că favorite în aceste alegeri sunt partidul Les Republicains, condus de către fostul preşedinte Nicolas Sarkozy, şi cel de extremă dreapta Frontul Naţional, condus de către controversata Marine Le Pen. Ambele se învârt, conform sondajelor, în jurul cotei de 30% din voturi, ceea ce exclude, în mod normal, posibilitatea ca vreunul dintre partide să câştige încă din primul tur. Partidul Socialist, aflat în acest moment la guvernare, se află la 22% şi ar putea pierde controlul unora dintre regiunile câştigate la alegerile precedente.

Pentru Frontul Naţional, alegerile ar putea marca primele triumfuri electorale importante din istoria sa, acesta fiind aşteptat să preia controlul în cel puţin o regiune. Liderul partidului, Marine Le Pen, este favorită în a-şi câştiga departamentul din regiunea Nord-Pas-De-Calais-Picardie, în timp ce nepoata sa, Marion Marechal-Le Pen, este şi ea favorită în cadrul regiunii sudice Provence-Alpes- Cote d'Azur.

Aceste alegeri ar putea fi un reper important în vederea alegerilor prezidenţiale din 2017, un rezultat bun al Frontului Naţional putând să ajute şansele Marinei Le Pen în cursa pentru cea mai importantă poziţie din statul francez.

BBC informează că Frontul Naţional a câştigat între patru şi şapte procente în sondaje în urma atacurilor teroriste de 13 noiembrie, soldate cu 130 de morţi, în urma căruia discursul radical anti-imigraţie adoptat de Marine Le Pen a fost primit favorabil de o parte a electoratului, în special în urma zvonurilor conform cărora unii dintre atacatori ar fi putut ajunge în Franţa prin intermediul valului record de imigranţi sosiţi în Europa în acest an.

„Fundamentalismul islamist trebuie anihilat, Franţa trebuie să interzică organizaţiile islamiste, să închide moscheile radicale şi să deporteze străinii care predică ura în ţara noastră, precum şi imigranţii ilegali care nu au ce căuta aici” a declarat liderul radical sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă.

Prim-ministrul francez Manuel Valls a făcut joi un „apel la patriotism”, în speranţa de a creşte prezenţa la vot a susţinătorilor Partidului Socialist. În general, alegerile regionale din Franţa au parte de o prezenţă la vot scăzută, din cauza puterilor relativ limitate pe care le au organismele regionale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite