Fostul preşedinte al Germaniei critică „pacifismul” din ţara sa: „Cimentează dominaţia răului, a celor inumani şi a criminalilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Joachim Gauck, fostul preşedinte al Germaniei, a criticat „pacifismul” din ţară, afirmând că acesta nu duce la „bine” şi că doar „cimentează dominaţia răului”.

Într-un interviu acordat prezentatorului Markus Lanz de la postul public ZDF, Gauck, preşedinte al Germaniei între 2012 şi 2017, i-a criticat dur pe semnatarii unei scrisori deschise care au cerut recent Ucrainei o încetare a focului şi Berlinului să negocieze cu Moscova.

Fostul preşedinte, în vârstă de 82 de ani, spune că Germania nu trebuie să spună Ucrainei ce să facă şi că negocierile cu Rusia nu au nicio perspectivă în situaţia actuală.

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a făcut afirmaţii asemănătoare miercuri, respingând apelul unor intelectuali şi oficiali germani de a negocia cu Moscova.

„Pacifismul este onorabil, dar nu duce la bine. El doar cimentează dominaţia răului, a celor inumani şi a criminalilor”, susţine fostul preşedinte al Germaniei.

Gauck, la origini pastor luteran, spune că ar renunţa la convingerile sale religioase şi ar lua arma în mână să tragă în inamic în caz de urgenţă.

„Nu trebuie să capitulaţi în faţa celor fără scrupule”, a îndemnat el, susţinând totodată că Germania trebuie să „înveţe din nou ca societate că libertatea trebuie apărată”.

El a spus totuşi că vede o schimbare în rândul populaţiei şi o disponibilitate generală mai mare de a-şi apăra propria ţară, scrie Die Welt.

Joachim Gauck a mărturisit că nu a crezut că Vladimir Putin va ataca Ucraina.  În calitate de preşedinte federal, Gauck a menţinut întotdeauna o atitudine distantă şi critică faţă de Rusia, spre deosebire de succesorul său, Frank-Walter Steinmeier.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite