Fosta soţie a regelui saudit, pe punctul de a câştiga un proces de 12 milioane de lire sterline intentat familiei regale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Janan, în braţele bărbatului iubit, regele Fadh al Arabiei Saudite FOTO Daily Mail
Janan, în braţele bărbatului iubit, regele Fadh al Arabiei Saudite FOTO Daily Mail

O femeie din Marea Britanie, care susţine că a fost căsătorită cu fostul rege al Arabiei Saudite, a câştigat o primă rundă într-un proces de peste 12 milioane de lire sterline intentat familiei regale de la Riad.

Britanica, trecută de 60 de ani, ameninţă că va face publice toate detaliile vieţii de harem dacă Prinţul Abdul Aziz, unul din fiii regelui Fahd, nu va onora promisiunea făcută în urmă cu 11 ani de a-i oferi 12 milioane de lire sterline şi două apartamente de lux în Londra, drept compensaţie pentru că a fost obligată să se despartă de soţul ei.

În 1968, britanica Janan Harb s-a căsătorit în secret- conform propriilor declaraţii- cu regretatul rege Fahd, la acea vreme prinţ moştenitor şi ministrul de Interne al Arabiei Saudite. 

Janan, în vârstă de doar 19 ani, s-a îndrăgostit de prinţul de 47 de ani şi a acceptat să îi devină soţie şi să locuiască în haremul de la Riad, alături de prima nevastă a lui Fahd, Anoud, care i-a dăruit 11 copii monarhului.

Prinţul i-ar fi promis lui Janan că va avea grijă de ea toată viaţă, însă visul tinerei se va încheia brusc la începutul anilor 70, când a fost alungată de familia regală, care nu a putut accepta niciodată mariajul celor doi.

janan harb regele saudit foto daily mail
janan harb regele saudit foto daily mail

FOTO Janan în 2005 (stânga) şi în 1968 (dreapta)

Femeia a acceptat să păstreze discreţia cu privire la povestea ei de dragoste cu regele saudit, timp de trei decenii, însă văzând că promisiunile lui nu au fost onorate, l-a ameninţat pe fiul fostului ei soţ că va expune detalii din viaţa familiei regale. 

Discuţiile au început în 2003, iar Janan susţine că i s-a promis suma de 12 milioane de lire streline şi două apartamente centrale în capitala Angliei.

Cu toate acestea promisiunea prinţului Abdul Aziz nu a fost onorată, iar femeia a deschis un proces, care, spre surprinderea familiei saudite a fost acceptat de un tribunal londonez şi câştigat de Janan.

Prinţul Abdul a refuzat să participe la proces, declarând că instanţele britanice nu au nicio jurisdicţie, pentru că atât el, cât şi regretatul lui tată, au imunitate de stat. Dar tribunalul londonez a hotărât împotriva lui Abdul Aziz.

Janan Harb s-a declarat foarte fericită după primul verdict. „După 12 ani de insistenţe, sunt fericită şi uşurată. Dacă Prinţul va face recurs, voi accepta oferta de a face un film pe bază cărţii pe care deja am scris-o şi voi dezvălui toate secretele familiei saudite“.

Ambasada Arabiei Saudite a anunţat de asemenea că Regatul saudit susţine imunitatea prinţului. Regele Fahd a decedat în 2005, lăsându-i tronul fiului cel mare, Abdullah. Promisiunea făcută lui Janan în 2003 se baza, spune femeia, pe directivele bătrânului rege, însă fiul său a încercat să o păcălească.

Povestea britanicei a generat un mare interes din partea editorilor de carte, dar şi a caselor de producţie din Marea Britanie, care vor să realizeze un film de succes pe baza mărturiilor sale. Janan a povestit că se simţea ca într-o colivie de aur, deoarece trăia într-o vilă luxoasă, separat de prima soţie, care ştie de existenţa ei, însă nu putea face nimic singură. 

Avea o echipă de menajere, doi şoferi, doi grădinari şi bucătari, însă ei erau „cam singurii oameni pe care îi vedea“, pentru că nu avea voie să părăsească haremul şi, spune ea, „nici nu ar fi avut unde să se ducă“. Avea şi o casă de oaspeţi pentru soţul ei sau prietenii ei apropiaţi sau familie. Pe prima soţie nu a cunoscut-o niciodată, deoarece era prinţul Fahd îi promisese că nu se vor întâlni.

În 1970, după doi ani de mariaj, Janan a primit un ultimatum de două ore pentru a părăsi Regatul, fără alte explicaţii. Ordinul era emis de fratele lui Fahd. Janan a fost obligată să plece, fiind trimisă la Beirut, în Liban. Ulterior, şi-a recuperat lucrurile personale de la Ambasada saudită din capitala libaneză şi s-a mutat în Marea Britanie.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite