SUA și Suedia vor semna un acord de cooperare militară

0
Publicat:

Drept urmare, Washingtonul va avea acces la bazele militare suedeze.

Lloyd Austin. Foto: EPA-EFE
Lloyd Austin. Foto: EPA-EFE

Miniștrii Apărării suedez și american Paul Johnson și Lloyd Austin vor purta discuții pe 5 decembrie la Washington. În timpul întâlnirii, părțile vor semna și un acord de cooperare militară (DCA, Acord de cooperare în domeniul apărării), transmite biroul de presă al guvernului suedez.

Ministrul Apărării Paul Johnson se află în vizită în Statele Unite, printre altele, pentru a consolida cooperarea bilaterală dintre Suedia și Statele Unite. Un mare pas în această activitate va fi făcut marți, 5 decembrie, când ambele țări semnează Acordul de Cooperare în domeniul Apărării ( DCA),” se arată în comunicat.

La începutul lunii noiembrie, presa suedeză a relatat că Suedia și Statele Unite au încheiat negocierile privind un acord de cooperare militară care să ofere Statelor Unite acces la bazele militare din Suedia. Legile care vor facilita operațiunile trupelor americane în Suedia sunt de așteptat să intre în vigoare la sfârșitul anului 2024. Conform acordului, SUA vor avea facilități pentru depozitarea echipamentelor militare, cum ar fi vehicule de luptă, muniție și sisteme de arme. Americanii au acces la niște baze militare suedeze, al căror nume va deveni cunoscut după semnarea DCA de către guvernele suedez și SUA.

Pentru ca tratatul să intre în vigoare, parlamentul suedez trebuie să îl aprobe și să decidă asupra modificărilor legislative necesare pentru a permite trupelor americane să opereze în Suedia. Personalul militar american va fi supus legii americane atunci când se află pe teritoriul suedez.

DCA Norvegia-SUA prevede că Norvegia nu acceptă stocarea sau exercițiile care implică arme nucleare. Potrivit ziarului Dagens Nyheter, nu există o astfel de clauză în acordul suedo-american, dar Suedia poate refuza să depoziteze anumite materiale de apărare dacă va considera că este necesar. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite