Erdogan susține că va încerca să faciliteze ratificarea aderării Suediei la NATO

0
Publicat:

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri presei că va încerca să faciliteze ratificarea în parlamentul de la Ankara a aderării Suediei la NATO, transmite Reuters, care citează ştiri ale televiziunii Haberturk şi ale altor organizaţii de media din Turcia.

Recep Tayyip  Erdogan
Turcia a obiectat iniţial faţă de primirea Suediei în NATO. FOTO Profimedia (Arhivă)

  El a adăugat că Suedia nu a luat suficiente măsuri împotriva militanţilor kurzi, scrie Agerpres.

Preşedintele a trimis luna trecută parlamentului un proiect de lege privind ratificarea, iar Alianţa Nord-Atlantică şi guvernul de la Stockholm au salutat acest pas.

  Turcia a obiectat iniţial faţă de primirea Suediei în NATO, susţinând că grupări pe care le consideră teroriste sunt tolerate pe teritoriul suedez.

În dialogul cu presa la bordul aeronavei care îl aducea vineri din Kazahstan în Turcia, Erdogan a afirmat că va încerca să susţină procesul de ratificare atâta vreme cât celelalte părţi vor avea de asemenea o abordare pozitivă.

Conform ştirilor difuzate sâmbătă, preşedintele a mai susţinut că Gaza trebuie să facă parte dintr-un stat palestinian independent şi suveran, după încheierea războiului dintre Israel şi Hamas, iar Turcia nu va susţine modele care „îi şterg treptat pe palestinieni din istorie".

Erdogan a menţionat că şeful serviciilor de informaţii turce, Ibrahim Kalin, este în contact cu autorităţile israeliene şi palestiniene. Preşedintele a precizat că nu doreşte să discute cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, însă Turcia nu va rupe legăturile bilaterale cu Israelul. 

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite