Forțele aeriene turcești au invadat spațiul aerian grec de 44 de ori într-o singură zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit Statului Major General al Apărării Naționale din Grecia, un avion de transport militar de recunoaștere CN-235 și două drone au participat la încălcări ale frontierei aeriene.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Duminică, aviația militară turcă a încălcat de 44 de ori granițele aeriene ale Greciei, care și-a ridicat avioanele pentru a-i intercepta pe intrus, a transmis postul de televiziune grec ERT-1  citând un comunicat al Statului Major General al Apărării Naționale din Grecia.

Forțele aeriene turce au pătruns în spațiul aerian național de 44 de ori în această zi. Un avion de transport militar de recunoaștere CN-235 și două drone au participat la încălcări ale frontierei aeriene din regiunile de nord-est, centru și sud-est ale Mării Egee. Într-un caz, a avut loc un zbor deasupra insulei grecești Candelussa”, a explicat Statul Major General grec.

În toate cazurile, aeronavele turcești au fost identificate și interceptate de avioane de luptă grecești în conformitate cu regulile internaționale”, a spus ministerul. Potrivit acestuia, zeci de incursiuni în spațiul aerian grec al aeronavelor militare turcești au avut loc și pe 6 ianuarie, când în Grecia a fost sărbătorită Boboteaza

Grecia și Turcia, ambii aliați NATO, au fost în pragul războiului în 1996 din cauza pretențiilor turcești asupra a două insule stâncoase grecești nelocuite numite colectiv Imia, pe care Ankara continuă să le înfățișeze pe hărți ca fiind proprii (numite Kardak în turcă).

Apele teritoriale ale Greciei se extind până la 6 mile marine în jurul celor peste 2.000 de insule ale sale din Marea Egee, dar Atena spune că are dreptul să le extindă până la 12 mile marine, standardul recunoscut la nivel internațional. Ankara a avertizat în mod repetat Atena că o astfel de extindere de către Grecia a apelor sale teritoriale ar fi „un motiv formal pentru declararea războiului”.

În același timp, Turcia nu recunoaște zona aeriană de 10 mile a Greciei în jurul insulelor, având în vedere că spațiul aerian grec, ca și apele teritoriale, sunt limitate la 6 mile marine. Drept urmare, avioane de luptă turcești cu arme la bord invadează în mod regulat spațiul aerian al unui stat vecin, fără a furniza un plan de zbor, iar Grecia își ridică aeronavele pentru a le intercepta. Există mii de astfel de cazuri în fiecare an. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite