Finlanda își închide o parte din frontiera cu Rusia. Premierul Petteri Orpo: ne confruntăm cu „acte de rea-voință”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Finlanda va închide în noaptea de vineri spre sâmbătă jumătate din punctele de trecere de la frontiera sa cu Rusia, care le permite migranţilor ilegali să treacă graniţa.

Granița ruso-finlandeză FOTO EPA-EFE
Granița ruso-finlandeză FOTO EPA-EFE

„Guvernul a luat decizia de a închide punctele de trecere Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra şi Niirala de la frontiera noastră cu Rusia”, a declarat ministrul de Interne al Finlandei, Mari Rantanen, în cadrul unei conferinţe de presă.

Executivul finlandez avertizase încă de marţi că ia în calcul închiderea frontierei cu Rusia, suspectând regimul de la Moscova că încearcă să o destabilize printr-un atac hibrid cu migranți ilegali. Potrivit autorităților finlandeze, migranții sunt escortați la graniță de grănicerii ruși.

„Ne-am pregătit pentru diferite scenarii, acte de rea-voinţă din partea Rusiei, aşadar situaţia nu este o surpriză”, a dat asigurări premierul finlandez Petteri Orpo.

În ultimele săptămâni, Finlanda a constatat o creştere semnificativă la granița sa cu Rusia a numărului de migranţi ilegali originari din Orientul Mijlociu şi Africa, în special din Irak, Somalia şi Yemen.

„Vrem ca acest fenomen să înceteze, vrem ca activitatea frontalieră să revină la normal. Dacă situaţia se extinde la alte puncte de trecere şi devine mai dificilă, vom lua măsurile necesare”, a adăugat Petteri Orpo, citat de AFP.

Finlanda, stat membru UE și NATO, împarte cu Rusia au o frontieră terestră comună pe o lungime de 1.340 de kilometri.

În luna aprilie, după aderarea Finlandei la NATO, Kremlinul a amenințat cu „contramăsuri”. Finlanda a renunțat la tradiționala sa neutralitate și a decis să adere la NATO de teama de a nu avea soarta Ucrainei, vizată de o invazie rusă la scară largă din 22 februarie 2022.

Conform unui plan prezentat la finalul anului trecut, Finlanda intenționează să construiască un gard pe o lungime de 200 de kilometri la frontiera sa cu Rusia. Polonia a realizat o construcție asemănătoare în urma atacului hibrid cu migranți ilegali organizat de dictatorul belarus Aleksandr Lukașenko atât împotriva ei, cât și împotriva Letoniei și Lituaniei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite