Finlanda deține 50.500 de adăposturi antiaeriene. Câți oameni pot fi găzduiți, în caz de război

0
Publicat:

Finlanda a terminat de inventariat adăposturile anti-bombe existente, într-un efort guvernamental declanșat de invazia Ucrainei de către Rusia, anul trecut. Potrivit Ministerului de Interne al statului au fost găsite 50.500.

Intrarea într-un adăpost anti-bombe din Finlanda FOTO Wikipedia
Intrarea într-un adăpost anti-bombe din Finlanda FOTO Wikipedia

Finlanda s-a alăturat alianței militare NATO în luna aprilie, dar s-a tot pregătit pentru posibilitatea unui conflict cu Rusia timp de decenii, după ce a respins o tentativă de invazie a Uniunii Sovietice, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, notează agenția Reuters, citată de Yahoo! News.

În țara nordică au fost construite adăposturi de urgență sub blocuri de apartamente și clădiri de birouri, încă din anii 1950, ceea ce explică numărul lor ridicat, de la ora actuală.

Recensământul guvernului a concluzionat că națiunea nordică de 5,5 milioane de oameni are aproximativ 50.500 de adăposturi anti-bombe, care pot găzdui 4,8 milioane de locuitori în ele, în caz de urgență sau de atac, a spus ministerul.

De asemenea, a constatat că 91% dintre adăposturi sunt suficient de robuste pentru a susține un atac efectuat cu arme convenționale, în timp ce 83% sunt echipate pentru a oferi, de asemenea, adăpost împotriva emisiilor de gaze sau a urgențelor nucleare.

Totodată, trebuie precizat că într-un număr mic de adăposturi există defecțiuni care împiedică punerea lor în funcțiune, în cele 72 de ore, impuse de lege”, a spus directorul de, Ira Pasi, de la Ministerul de Interne, într-un comunicat.

Adăposturile sunt dotate cu ventilatoare, uși impermeabile, paturi stivuibile și chiar și dulapuri uscate, așa cum prevede cea mai recentă lege, din 2011. În timp de pace, unele dintre adăposturile subterane găzduiesc piscine, centre sportive sau - ca în nordul țării - un parc tematic al lui Moș Crăciun.

Adăposturile sunt întreținute de proprietarii fiecărei clădiri, iar guvernul a cerut întreținerea lor corespunzătoare.

De-a lungul deceniilor, Finlanda a construit o infrastructură de protecție civilă în valoare de miliarde de euro, care merită îngrijită”, a mai adăugat Pasi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite