Excluderea lui Berlusconi din Parlament va duce la căderea Guvernului. Italia va organiza din nou alegeri anticipate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul premier Silvio Berlusconi a fost condamnat luna trecută la patru ani de închisoare FOTO Reuters
Fostul premier Silvio Berlusconi a fost condamnat luna trecută la patru ani de închisoare FOTO Reuters

Disensiunile dintre cele două mari partide italiene, care formează coaliţia guvernamentală de la Roma, în privinţa excluderii fostului premier Silvio Berlusconi din Parlament vor duce, cel mai probabil, la căderea Guvernului şi la organizarea de alegeri anticipate a doua oară în mai puţin de un an.

Liderul partidului Poporul Libertăţii, Silvio Berlusconi, îşi va retrage sprijinul pentru guvernul de coaliţie condus de Partidul Democrat al lui Enrico Letta, înainte de întâlnirea comisiei din Senat pentru imunitate, din 9 septembrie. La această dată se va decide dacă acea condamnare a fostului premier înseamnă ca îşi va pierde fotoliul de senator, anunţa miercuri, în deschiderea de ziar, cotidianul italian „La Repubblica”.

Dacă fragila coaliţie de guvernare se va rupe, Guvernul va cădea şi, cel mai probabil, „ar putea avea loc alegeri anticipate în 24 şi 25 noiembrie”, mai notează publicaţia italiană.

Tensiunile dintre PdL şi PD au generat deja panică pe piaţa bursieră, acţiunile italiene înregistrând pierderi pe fondul unei posibile căderi de Guvern, scrie „Business Week”. Temerile investitorilor au fost alimentate şi de un raport publicat miercuri care arăta că sectorul de servicii din Italia s-a contractat în augst şi mai mult decât estimaseră economiştii.

Coaliţia de guvernare a eşuat să stabilească un calendar pentru procedurile împotriva lui Berlusconi, a afirmat un senator din opoziţie, la finalul întâlnirii comisiei responsabile de soarta lui „Il Cavaliere” în legislativul de la Roma. Senatorul Altero Matteoli, un aliat al fostului premier italian, a declarat miercuri că guvernul va cădea dacă Berlusconi îşi va pierde scaunul de parlamentar, relatează ANSA.

Procedurile împotriva lui Berlusconi vor începe luni, când comisia pentru imunitate parlamentară din Senat va discuta pentru mai multe zi problema.

Berlusconi face presiuni asupra premierului Letta ca să convingă coaliţia să respingă excluderea lui din Parlament. Totuşi, parlamentarii Partidului Democrat par chitiţi să-l scoată pe Berlusconi din joc, pe baza unei legi anti-corupţie din 2012. Partidul lui Berlusconi spune că legea e neconstituţională şi că nu se poate aplica fostului premier, a cărui fapte de corupţie datează din 2002 şi 2003. Aşa că, PdL cere Curţii Constituţionale să se pronunţe asupra constituţionalităţii legii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite