Erdogan afirmă că „nu există nicio problemă care să nu poată fi rezolvată“ între Turcia şi Grecia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că nu există "nicio problemă care să nu poată fi rezolvată" între Turcia şi Grecia, în timpul primei sale vizite oficiale din 2017 la Atena, după ani de tensiuni între cele două ţări.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis s-a întâlnit cu Recep Erdogan FOTO: Facebook
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis s-a întâlnit cu Recep Erdogan FOTO: Facebook

"Nu există nicio problemă între noi care să nu poată fi rezolvată. Pentru a face acest lucru, este suficient să acţionezi cu bune intenţii, să te concentrezi pe o viziune de ansamblu", a declarat Erdogan în cadrul unei conferinţe de presă comune cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis, scrie Agerpres.

Grecia şi Turcia au convenit joi să-şi reînnoade relaţiile, stabilind o foaie de parcurs menită să inaugureze o nouă eră a legăturilor dintre cei doi aliaţi NATO, însă cu o istorie lungă de tensiuni, notează Reuters.

Într-o vizită de referinţă a preşedintelui turc în Grecia, liderii celor două ţări au convenit să se concentreze pe continuarea relaţiilor de bună vecinătate, să menţină deschise canalele de comunicare, să crească volumul schimburilor comerciale şi să lucreze la problemele care i-au îndepărtat, mai ales asupra Mării Egee.

Aliaţii NATO au fost de acord să crească volumul schimburilor comerciale la 10 miliarde de dolari, iar Erdogan a subliniat că ambele ţări ar putea beneficia de pe urma reuniunilor la nivel înalt organizate anual.

"Geografia şi istoria au dictat că trăim în vecinătate. Însă simt o responsabilitate istorică de a folosi această oportunitate pentru a aduce cele două ţări una lângă cealaltă, aşa cum sunt graniţele noastre", a spus premierul elen Mitsotakis.

Grecia şi Turcia se află în conflict de zeci de ani cu privire la diverse chestiuni, inclusiv unde încep şi se termină platformele lor continentale, resursele energetice, survolarea Mării Egee şi Ciprul divizat din punct de vedere etnic.

Adoptând un ton mai optimist, Erdogan a spus anterior că cele două ţări ar trebui să se concentreze pe aspectele pozitive şi mai puţin pe cele negative.

"Va fi mult mai benefic pentru viitor dacă privim lucrurile din perspectiva paharului pe jumătate plin", a spus Erdogan în timpul unei întâlniri anterioare cu preşedinta elenă Katerina Sakellaropoulou.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite