Energia eoliană, principala sursă de energie electrică în Marea Britanie. „Este un adevărat eveniment de referință”

0
Publicat:

Energia eoliană a fost cea mai mare sursă de energie electrică a Marii Britanii în primul trimestru al anului 2023, depășind gazele naturale și subliniind rolul din ce în ce mai important pe care energiile regenerabile urmează să îl joace în anii următori.

Turbine eoliene FOTO: Sfutterstock
Turbine eoliene FOTO: Sfutterstock

Potrivit cercetătorilor de la Imperial College London, turbinele eoliene au furnizat 32,4% din energia electrică a Marii Britanii în primele trei luni ale anului. Gazul, un combustibil fosil, a fost responsabil pentru 31,7% din mixul de combustibil electric, arată CNBC.

Rezultatele au fost făcute publice înainte de publicarea Drax Electric Insights, un raport independent realizat de o echipă de la Imperial.

Alte surse din totalul energiei electrice consumate au fost: importurile (12,6%), energia nucleară (12,5%), biomasă (5,7%), energia solară (2,3%), hidroenergia (1,5%), arderea de cărbune (1,3%).

Drax susține că energia eoliană a înregistrat o creștere de 3% față de primul trimestru din 2022, în timp ce gazele naturale au scăzut cu 5%. Turbinele eoliene au produs în perioada raportată 24 de terawați oră de electricitate.

"Revoluția energiei regenerabile a transformat modul în care Marea Britanie își primește electricitatea, făcând rețeaua noastră electrică mai curată și mai ecologică", a declarat Iain Staffell, autorul principal al raportului Drax Electric Insights de la Imperial College London.

"Există încă multe obstacole în calea ajungerii la o rețea complet lipsită de combustibili fosili, dar alimentarea cu gaz pentru prima dată este un adevărat eveniment de referință", a continuat el.

Marea Britanie are un sector dezvoltat de energie eoliană care urmează să fie extins în următorii ani, tința fiind ca turbinele să producă 50 de gigawați până în 2030.

Printre marile parcuri eoliene offshore se numără Hornsea 2, o instalație cu 165 de turbine care a fost descrisă de firma energetică daneză Orsted ca fiind "cea mai mare fermă eoliană offshore din lume".

Hornsea 2, care este acum pe deplin operațională, are o capacitate de peste 1,3 gigawați, dar alte proiecte din largul coastei Marii Britanii vor fi și mai mari.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite