Polul investițiilor verzi din România: fabrici de baterii electrice și de hidrogen, dar și cel mai mare parc eolian din țară

0
Publicat:

Fabrică de baterii pentru mașini electrice, fabrică de hidrogen verde, parcuri eoliene. Sunt principalele investiții de care va beneficia județul Galați, pentru a deveni „Green Valley”, polul investițiilor verzi din țară.

O fabrică de baterii electrice pentru industria auto se va construi la Galați FOTO: Shutterstock
O fabrică de baterii electrice pentru industria auto se va construi la Galați FOTO: Shutterstock

Una dintre cele mai importante investiții din România va fi la Galați. Este vorba de o fabrică de baterii pentru mașinile electrice a cărei investiție se ridică, în primă fază, la 1,4 miliarde de euro. Fabrica ar urma să fie cea mai mare din Europa, investitorul fiind Compania belgiană Avesta Battery and Energy Engineering.

De altfel, Galațiul ar putea deveni un pol pentru investițiile verzi, deoarece sunt în diferite etape ample proiecte privind energia regenerabilă.  Cu ajutorul unui proiect în valoare de 32 milioane de euro, finanțat direct de Comisia Europeană, la Galați ar urma să fie realizată o fabrică de producere a „hidrogenului verde”, o premieră pentru România. În Vest, mașinile alimentate cu hidrogen deja sunt o prezență normală. De asemenea, în județul Galați se construiește cel mai mare parc de eoliene din țară (compania Hoopeks International).

Fabrică de baterii electrice, la Galați

O companie belgiană pregăteşte o investiţie uriașă de 1,4 miliarde de euro în Galaţi. Este vorba de Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE) ca va construi o fabrică de baterii electrice pentru industria auto.

Reprezentanții firmei belgiene au anunțat că vor avea o capacitate de producţie de 22 GWh pe an şi vor dezvolta şi o unitate de reciclare a bateriilor electrice de 50.000 tone pe an. Potrivit presei locale, până la mijlocul anului 2024 ar urma să fie obţinute toate avizele tehnice şi administrative, în 2025 vor fi achiziţionate liniile de producţie şi spaţiile efective în care va funcţiona uzina. Ulterior, din 2026 fabrica va produce baterii electrice pentru industria auto.

Galați-Green Valley

În premieră pentru România, la Galați va fi construită o fabrică de producere a „hidrogenului verde”, investiție cu fonduri europene în valoare de 32 milioane de euro.  Anunțul a fost făcut de europarlamentarul Dan Nica, membru al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) a Parlamentului European.

Proiectul este derulat la nivelul Consiliului Județean Galați, în parteneriat cu Primăria Galați, Combinatul Siderurgic Liberty Steel Galați, compania Navrom și operatorul feroviar Grampet și Universitatea „Dunărea de Jos”. 

Orașul Galați, imagine aeriană FOTO: Arhivă, Adevărul
Orașul Galați, imagine aeriană FOTO: Arhivă, Adevărul

În cadrul proiectului, o amplă conferință va avea loc marți, pe 4 aprilie 2023 cu tema „GALAȚI GREEN VALLEY -Noul pol de investiții pentru viitor”. Evenimentul de la Galați este organizat de LIBERTY și va reuni oficiali români și europeni la nivel înalt, experți și lideri de business. Specialiștii vor discuta despre viitorul orașului ca următorul Hydrogen Valley și un pol de investiții în GREENSTEEL și în energie regenerabilă, precum și despre infrastructura necesară pentru a realiza aceste obiectiv.

„Este un eveniment unic care va promova Galațiul ca noul pol de investiții pentru viitor, locul unde putem produce GREENSTEEL, hidrogen și energie regenerabilă. LIBERTY investește deja în energie regenerabilă și GREENSTEEL în această regiune, iar noi sperăm și credem că și România va investi în susținerea decarbonizării. Această țară are un potențial enorm de a deveni principalul producător de hidrogen verde din Europa, iar Galațiul ar putea fi în centrul acestui program”, a declarat Sandip Biswas, CEO LIBERTY Primary Steel and Mining. 

Sandip Biswas, CEO LIBERTY Primary Steel and Mining FOTO: Liberty
Sandip Biswas, CEO LIBERTY Primary Steel and Mining FOTO: Liberty

„Având industrie siderurgică și navală, acces la porturile dunărene, surse de energie solară și eoliană, precum și proiecte ambițioase de producție de hidrogen și sprijin guvernamental, regiunea Galați-Brăila poate deveni o adevărată Hydrogen Valley și un pol de investiții în GREENSTEEL și în energie verde. Această transformare va avea un impact pozitiv major pentru întreaga comunitate, asigurând tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon și schimbând în bine viața multor familii din Galați”,  a precizat Ajay Aggarwal, președintele LIBERTY pentru Europa și președintele Consiliului de Administrație LIBERTY Galați.

Fabrică de asamblarea panourilor fotovoltaice, la Galați

De asemenea, o altă companie „verde“- EraGreat Energy- a decis să investească în orașul de pe malul Dunării o fabrică pentru asamblarea panourilor fotovoltaice.

„Orașul nostru a devenit tot mai atractiv pentru investitori. O unitate pentru asamblarea panourilor fotovoltaice urmează să fie realizată în Zona Liberă de către firma EraGreat Energy care a concesionat un teren de două hectare. Orice investiție înseamnă noi locuri de muncă și dezvoltarea economică a Galațiului”, anunță Ionuț Pucheanu, primarul Galațiului.  

Cel mai mare parc eolian din România va fi în județul Galați

Județul Galați va avea și cel mai mare parc eolian din România. Compania Hoopeks International a obţinut avizul tehnic pentru racordarea la reţea a unui proiect eolian de 629 MW. Investiția se ridică 500 de milioane de euro. Parcul eolian ar urma să fie amplasat pe o suprafață de aproximativ 13.000 de hectare.

Cel mai mare parc eolian din țară va fi în județul Galați FOTO: Arhivă, Adevărul
Cel mai mare parc eolian din țară va fi în județul Galați FOTO: Arhivă, Adevărul

„Investiția se realizează pe teritoriul a 13 UAT-uri din județul Galați: Berești, Bălăbănești, Cavadinești, Smulți, Berești-Meria, Băneasa, Drăgușeni, Cerțești, Valea Mărului, Jorăști, Corod, Vârlezi, Suceveni. Prin proiect se vor realiza 136 turbine cu o putere de 6,2 MW și 7 stații de transformare. În prezent, investitorul se află în procedură de obținere a avizelor necesare întocmirii documentației de urbanism PUZ final”, a explicat Costel Fotea, președintele CJ Galați.

Compania de proiect Hoopeks International este deţinută de Electrocentrale Borzeşti, aceasta fiind deţinută la rândul ei de RNV Infrastructure.

Parcul eolian va crea sute de locuri de muncă. „Ce înseamnă acest parc eolian pentru județ? Venituri pentru oameni. Niște sute de locuri de muncă, niște bani pentru cei care concesionează terenul pentru instalații și drumurile de acces. Venituri și pentru bugetele locale, căci instalațiile poartă cu ele impozite pe clădiri. Nu mai vorbim de energia verde (care poate fi livrată pe contractul de bază, către UAT-urile din zonă, la un preț apropiat de cel de cost), care a devenit mai ieftină decât cea scumpită artificial pe bursele internaționale”, a adăugat Florin Virgil Doca, primarul comunei Valea Mărului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite