Emmanuel Macron doreşte un 2024 dedicat „afirmării democraţiilor liberale” la alegerile pentru europarlamentare

0
Publicat:

Președintele Emmanuel Macron a lansat duminică seară un mesaj de „unitate” în cadrul discursului susţinut de Anul Nou, în care s-a referit, printre altele, atât la Jocurile Olimpice de vară care urmează să fie găzduite de Franţa cât şi la scrutinul europarlamentar ce se va desfăşura în iunie şi despre care a spus că va fi o „alegere decisivă” pentru Uniunii, relatează France Presse, scrie Agerpres.

Emmanuel Macron FOTO: EPA-EFE
Emmanuel Macron FOTO: EPA-EFE

Macron a promis pentru anul viitor ceea ce a numit o „reînarmare” civică, economică, a Statului, sistemului de educaţie şi serviciilor publice din Franţa, la capătul unui an 2023 în care s-a confruntat cu numeroase crize şi controverse, de la reforma sistemului de pensii şi a imigraţiei până la manifestaţiile violente din vară.

Pentru anul următor, liderul de la Paris a insistat asupra alegerilor europarlamentare din iunie, pe care le vede drept o „alegere decisivă” între "continuarea Europei sau blocarea ei", făcând astfel o aluzie critică la adresa partidelor conservatoare şi de extremă dreapta a căror popularitate este în creştere în detrimentul celor liberale şi progresiste.

Opţiunea la alegerile europarlamentare va fi între „afirmarea democraţiilor noastre liberale sau cedarea în faţa minciunilor care seamănă haos”, a afirmat Macron.

„Va trebui să facem alegerea unei Europe mai puternice şi mai suverane, în lumina moştenirii lui Jacques Delors”, a precizat preşedintele francez, evocându-l pe fostul preşedinte al Comisiei Europene din perioada 1985-1995 decedat săptămâna aceasta.

De partea sa, conducătoarea dreptei franceze, Marine Le Pen, a apreciat mai devreme într-un mesaj postat pe reţeaua socială X că 2024 va fi anul „confirmării pertinenţei ideilor noastre”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite