Controversata lege a imigrației trece de Parlamentul francez. Macron, acuzat că face jocurile extremei drepte

0
Publicat:

Parlamentul francez adoptă o legislație care întărește politica de imigrație a Franței după luni de dispute politice. Proiectul de lege a fost susținut atât de partidul centrist Renașterea al președintelui Emmanuel Macron, dar și de partidul de extremă dreaptă Național Rally al lui Marine Le Pen.

Marine Le Pen revendică trecerea legii imigrației, spre disperarea lui Macron
Marine Le Pen revendică trecerea legii imigrației, spre disperarea lui Macron FOTO captură video

Politicienii de stânga l-au acuzat pe Macron că face concesii extremei drepte. Cu toate acestea, majoritatea din camera inferioară a fost atât de largă încât partidul de guvernământ nu a avut nevoie de sprijinul lui Le Pen.

Macron le-a spus membrilor partidului său înaintea votului din Adunarea Națională că nu vrea să datoreze victoria partidului de extremă dreaptă. A declarat că ar prefera să supună proiectul de lege unei noi lecturi decât să devină lege pe baza sprijinului RN, au spus surse din partid și participanți pentru AFP.

Printre măsurile incluse în noua legislație se numără dificultatea aducerii membrilor de familie în Franța și amânarea accesului acestora la asistența socială.

Un proiect anterior a eșuat după ce deputații de stânga și de dreapta l-au respins din motive opuse. Grupurile pentru drepturile omului l-au denunțat ca pe cea mai regresivă lege privind imigrația din Franța în cursul a decenii.

Le Pen a salutat proiectul de lege modificat, spunând: "Putem să ne bucurăm de un progres ideologic, chiar de o victorie ideologică pentru Național Rally, deoarece acest lucru este acum consacrat în lege ca o prioritate națională."

Conservatorii au salutat, de asemenea, schimbările. "Acesta este proiectul nostru", a spus Eric Ciotti, liderul partidului Republican. A numit proiectul de lege "ferm și curajos".

Politicienii de stânga și-au exprimat dezamăgirea cu privire la noua lege, acuzându-l pe Macron că permite ascensiunea extremei drepte.

"Cu acest text direct inspirat din pliantele RN împotriva imigrației, ne confruntăm cu o schimbare în istoria republicii și a valorilor sale fundamentale", a declarat liderul Partidului Comunist Francez, Fabien Roussel.

Partidul centrist Renașterea a pierdut majoritatea în parlament în alegerile din iunie 2022. De atunci, guvernul s-a găsit adesea în imposibilitatea de a obține voturi în parlament, scrie BBC.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite