Emmanuel Macron denunţă „responsabilitatea autorităţilor kosovare“ după violențele din Kosovo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat miercuri ''responsabilitatea autorităţilor kosovare'' în agravarea situaţiei din Kosovo, după violenţele soldate cu 30 de răniţi în rândul Forţei internaţionale de pace KFOR, aflată sub comandament NATO.

Emmanuel Macron, președintele Franței
Emmanuel Macron, președintele Franței

'Foarte clar, există o responsabilitate a autorităţilor kosovare în situaţia actuală şi o nerespectare a unui acord care era totuşi important şi care a fost parafat doar acum câteva săptămâni'', a declarat Macron într-o conferinţă de presă la Bratislava, potrivit Agerpres.

Unsprezece soldaţi italieni şi 19 ungari din Forţa internaţională de pace din Kosovo (KFOR) au fost răniţi luni în timpul unor ciocniri cu manifestanţi sârbi, care cereau plecarea primarilor de etnie albaneză. Belgradul a evocat zeci de răniţi în rândul demonstranţilor.

Numeroşi membri ai comunităţii sârbe, majoritară în patru oraşe din nordul Kosovo, nu recunosc autoritatea Pristinei şi sunt fideli Belgradului. Sârbii au boicotat alegerile municipale din aprilie în aceste localităţi, ceea ce a dus la alegerea de primari de etnie albaneză cu o rată de participare de sub 3,5%.

''Noi le-am transmis foarte clar autorităţilor kosovare că era o eroare să se procedeze la aceste alegeri'', a subliniat şeful statului francez.

El le-a reproşat autorităţilor kosovare că nu au respectat acordul încheiat la capătul unui proces de negocieri cu mediere europeană, cu implicarea particulară a negociatorilor cehi, a cancelarului german Olaf Scholz, a şefului diplomaţiei europene Josep Borrell şi a lui Emmanuel Macron însuşi.

Luni, la Zvecan, manifestanţii sârbi au fost într-o primă fază respinşi de forţele kosovare, care au făcut uz de gaze lacrimogene. Ulterior, KFOR a încercat să separe cele două părţi, înainte de a dispersa mulţimea. Manifestanţii au replicat lansând pietre şi sticle incendiare în direcţia militarilor KFOR.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite