Declarații politice la Cannes. Macron, atacat de cineasta care a câștigat Palme d'Or: „Își exercită dominația tot mai disprețuitor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cineasta Justine Triet l-a atacat pe Macron, după ce a luat trofeul la Festivalul de la Cannes. Ea a făcut declarații politice în care îl acuză pe președintele Macron că țara a ajuns să fie condusă de o putere care își exercită dominația din ce în ce mai disprețuitor. 

Cineasta l-a criticat pe Macron la Cannes FOTO Profimedia
Cineasta l-a criticat pe Macron la Cannes FOTO Profimedia

Cineasta a continuat șirul declarațiilor politice cu trofeul în brațe, șocând audiența. „În acest an, țara a fost traversată de o contestare istorică extrem de puternică și unanimă a reformei pensiilor. Această contestare a fost negată și reprimată într-o manieră șocantă. (…) Această schemă a puterii dominatoare din ce în ce mai lipsită de complexe se răsfrânge în toate sferele societății, iar cinemaul nu scapă”, a spus ea, arată Libertatea.

Apoi a acuzat guvernul „neo-liberal” al președintelui Emmanuel Macron că apără „comercializarea culturii” pe cheltuiala „excepției culturale franceze, fără de care nu aș fi azi în fața voastră”.

Declarațiile cineastei vin la o săptămână după ce mai multe proteste au avut loc la Cannes, în legătură cu legea pensiilor. Unele dintre proteste au fost chiar violente. Totuși, înainte de festival, autoritățile locale au interzis manifestațiile în perimetrul din jurul Palatului Festivalului, pe Croazetă și în alte locuri din centrul orașului.

Justine Triet a devenit a treia femeie care ia trofeul după Jane Campion (care l-a primit totuși ex-aequo pentru „The Piano” în 1993) și Julia Ducournau (în 2021 pentru „Titane”).

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite