Macron cere încetarea „unui model globalizat şi nesustenabil“ al producţiei şi consumului de plastic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Franței a cerut „încetarea unui model globalizat şi nesustenabil" al producţiei şi consumului de plastic, în contextul în care la Paris se reiau negocierile privind un viitor tratat global împotriva acestei poluări generalizate, informează AFP, citată de Agerpres.

Emmanuel Macron FOTO EPA EFE
Emmanuel Macron FOTO EPA EFE

Declarația a fost făcută luni de Emmanuel Macron într-un mesaj video adresat reprezentanţilor a 175 de naţiuni reuniţi la sediul UNESCO până vineri.

„Dacă nu facem nimic, generarea de deşeuri de plastic se va tripla din nou până în 2060. Poluarea cu plastic este, prin urmare, o bombă cu ceas, dar în acelaşi timp şi un flagel deja prezent", a spus liderul francez.

Potrivit președintelui Franței, „trebuie să punem capăt definitiv unui model globalizat şi nesustenabil care constă în producerea de plastic în China sau în ţările OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică - n. r.) şi apoi să le exportăm sub formă de deşeuri spre ţările în curs de dezvoltare, care sunt mai puţin bine echipate cu sisteme de tratare a deşeurilor".

„Doar 15% din plastic este reciclat la nivel global"

Macron a explicat că obiectivul principal trebuie să fie reducerea producţiei de noi materiale plastice şi interzicerea pe cât posibil a celor mai poluante produse - cum ar fi materialele plastice de unică folosinţă - şi celor mai periculoase pentru sănătate.

Potrivit liderului francez, în timp ce „doar 15% din plastic este reciclat la nivel global", "100% din materialele plastice introduse pe piaţă trebuie să fie complet reciclabile mâine".

 Macron a pledat la fel ca alte cincizeci de ţări pentru încetarea poluării cu plastic până în 2040.

„De asemenea, trebuie să ne oferim mijloacele de a inova mai puternic şi mai rapid, pentru a înlocui plasticul cu alternative cu adevărat ecologice", a mai declarat Macron.

Liderul francez consideră că este necesar „să împărtăşim mai bine soluţiile, tehnologiile şi să asigurăm solidaritatea cu ţările cele mai sărace".

Între ţările cu ambiţii divergente, negocierile sunt delicate pe linia unui acord istoric care să acopere întregul ciclu de viaţă al plasticului.

 „Obiectivul de a ajunge la un text agreat până la sfârşitul anului 2024, cu un an înainte de Conferinţa Organizaţiei Naţiunilor Unite privind Oceanele de la Nisa", spune preşedintele Franţei.

În ultimele două decenii, producţia anuală de plastic a crescut de peste două ori, ajungând la 460 de milioane de tone.

Două treimi din această producţie globală devine deşeu care trebuie gestionat după una sau câteva utilizări. 22% sunt abandonate (depozite de deşeuri, incinerare deschisă sau aruncare în natură) şi mai puţin de 10% sunt reciclate.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite