Emmanuel Macron: Aderarea Ucrainei la NATO ar fi percepută de Rusia ca o confruntare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele francez Emmanuel Macron consideră că o eventuală aderarea a Ucrainei la NATO ar fi percepută de Rusia ca o confruntare, iar aceasta nu este „cel mai probabil scenariu", informează joi AFP.

Președintele Franței consideră că o eventuală aderare a Ucrainei la NATO este puțin probabilă
Președintele Franței consideră că o eventuală aderare a Ucrainei la NATO este puțin probabilă

„Intrarea Ucrainei în NATO ar fi percepută de Rusia ca ceva conflictual. Nu vi-o puteţi imagina cu această Rusie", a declarat preşedintele Macron, miercuri, într-un interviu acordat cotidianelor Le Monde, Wall Street Journal şi publicaţiei libaneze An Nahar.

„Fie că Ucraina intră sau nu în NATO - şi acesta nu este scenariul cel mai probabil - va trebui să i se acorde garanţii de securitate cu atât mai solide cu cât a fost atacată de Rusia", a continuat şeful statului francez.

Emmanuel Macron insistă asupra necesităţii de a acorda „garanţii de securitate" Ucrainei, dar şi Rusiei, la finalul conflictului, poziţie care i-a atras critici puternice din partea Kievului şi a unor ţări est-europene: „La final, va fi necesar să îi punem pe toţi în jurul mesei. Toţi europenii şi occidentalii care îmi dau lecţii de morală să îmi explice aşadar cu cine vor sta în jurul mesei".

A pledat pentru autonomia strategică a Europei în cadrul NATO

Acesta își dorește ca nu doar China și Turcia să fie implicate în negocieri: „În ceea ce mă priveşte, aş prefera să nu fie doar chinezii şi turcii cei care vor negocia a doua zi" după încheierea războiului.

Preşedintele francez a pledat din nou pentru autonomia strategică a Europei în cadrul NATO, dar cu mai puţină dependenţă de Statele Unite: „Nu există o arhitectură de securitate a Europei fără autonomie strategică, în NATO şi cu NATO, dar nu depinzând de NATO. (...) O alianţă nu este ceva de care depind, este ceva ce aleg. Trebuie să regândim autonomia noastră strategică. Europa trebuie să câştige în autonomie tehnologică şi a capabilităţilor, inclusiv în raport cu Statele Unite".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite