Echipa AIEA a ajuns la centrala nucleară Zaporojie VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Delegația Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a ajuns, joi, la centrala nucleară Zaporojie, care se află sub controlul rușilor, pentru a aprecia riscul unui dezastru cu radiații, potrivit Agerpres.

Delegaţia AIEA a ajuns la centrala nucleară Zaporojie FOTO Twitter
Delegaţia AIEA a ajuns la centrala nucleară Zaporojie FOTO Twitter

Un reporter al agenției Reuters i-a văzut pe inspectorii AIEA sosind la centrală, însoțiți fiind de un mare convoi, în apropiere aflându-se și militarii ruși.

Sosirea delegației a fost amânată după ce autorităţile ucrainene au învinuit, joi, Rusia că a atacat orașul Enerhodar, unde este situată centrala nucleară Zaporojie, pe care Moscova o controlează din luna martie. 

O sursă ucraineană ce știe situația a afirmat pentru Reuters că misiunea „s-ar putea dovedi a fi mai scurtă decât era planificată". 

Conform operatorului nuclear ucrainean Energoatom, atacurile ruse au impus oprirea unuia din cele două reactoare operaționale ale centralei, în vreme ce Moscova a transmis că a împiedicat o încercare a trupelor ucrainene de a recăpăta obiectivul. 

Un reporter al agenției Reuters la Enerhodar a afirmat că o clădire rezidențială a fost ținta unor atacuri, obligând oamenii să se adăpostească într-un subsol. Potrivit Reuters, nu a putut fi stabilit cine a lansat bombardamentul. 

Guvernatorul numit de ruși al districtului Zaporojie, Evgheni Balițki, a transmis că cel puțin trei persoane au murit și alte cinci au fost rănite, în ceea ce el a afirmat că a fost atacul ucrainean al Enerhodarului, care a distrus, totodată, trei grădinițe și Casa de Cultură. Potrivit spuselor sale, electricitatea către oraș a fost întreruptă dimineața. 

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a asigurat că Rusia face totul pentru ca instalația să poată funcționa în condiții de siguranță și delegația AIEA să-și poată realiza sarcinile. 

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a afirmat reporterilor, joi, în orașul Zaporojie, situat la 55 de kilometri de centrală, că era conștient de „activitatea militară crescută în zonă", dar că va continua planul de a vizita centrala şi a se întâlni cu personalul. 

Inspectorii AIEA, care purtau veste antiglonț, au fost opriți la primul punct de control din afara orașului în urma rapoartelor cu privire la atacuri. 

Moscova a acuzat armata ucraineană de încercarea de preluare a controlului asupra centralei și, totodată, de atacarea punctului de întâlnire a delegației AIEA, cât și de bombardarea centralei nucleare. 

Conform Ministerului rus al Apărării, până la 60 de soldați ucraineni au traversat fluviul Nipru în bărci la ora locală 6.00 (3.00 GMT), în ceea ce a afirmat că a fost o „provocare” destinată să perturbe vizita AIEA. 

În aceeași ordine de idei, Ministerul a afirmat că „au fost luate măsuri” pentru nimicirea forțelor inamice, inclusiv folosirea aviaţiei militare. 

Vladimir Rogov, un oficial local numit de Rusia, a afirmat mai târziu că „aproximativ 40” din cei 60 de soldați ucraineni au fost omorâți. Armata rusă capturând, totodată, trei militari ucraineni în timpul atacului asupra centralei, a mai adăugat ministerul. 

Oficialii ucraineni au întâmpinat cu bucurie vizita AIEA, sperând că ea va conduce la demilitarizarea centralei. Ei afirmă că Rusia a utilizat centrala ca scut pentru a ataca orașe.

Totodată, ei au învinuit trupele ruse că atacă centrala, ceea ce oficialii ruși neagă. 

Ziariștii agenției Reuters, care au urmărit convoiul AIEA înainte de a li se cere să se întoarcă din pricina condițiilor periculoase, au afirmat că noaptea, în timp ce se aflau în orașul Zaporojie, au văzut cerul iluminat de explozii.  

Aceștia nu au putut verifica cine era responsabil. 

 Oficialii numiți de Rusia au sugerat ca echipa AIEA să aibă doar o zi la dispoziție pentru a inspecta centrala, în timp ce misiunea se pregătise pentru mai mult timp. 

 „Dacă suntem capabili să stabilim o prezenţă permanentă sau o prezenţă continuă, atunci se va prelungi. Dar acest prim segment va dura câteva zile", a afirmat Grossi. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite