„Nu vă mai jucaţi cu focul” la centrala nucleară Zaporojie, avertizează directorul Crucii Roșii

0
Publicat:

Liderul Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR), Robert Mardini, a îndemnat, joi, la oprirea tuturor operațiunilor militare în jurul centralei nucleare Zaporojie, care se află sub controlul forțelor invadatoare, atenționând că un bombardament ar duce la o „catastrofă”, relatează AFP și Reuters, potrivit Agerpres.

Centrala nucleară de la Zaporojie FOTO Profimedia (Arhivă)
Centrala nucleară de la Zaporojie FOTO Profimedia (Arhivă)

Este timpul să nu vă mai jucaţi cu focul şi să fie luate mai degrabă măsuri concrete” pentru protejarea centralei, a afirmat directorul general al CICR, Robert Mardini. „Cea mai mică eroare de calcul ar putea face ravagii pe care le vom regreta vreme de decenii”, a mai adăugat Mardini. 

Dacă va avea loc o scurgere nucleară, va fi dificil dacă nu chiar imposibil să se ofere asistenţă umanitară... şi de aceea luptele trebuie să înceteze. Scenariul ar putea fi un incident masiv şi... nimeni nu va putea face mare lucru pentru a depăşi consecinţele groaznice", a mai afirmat Mardini în cadrul unei conferințe de presă în timpul vizitei sale în Ucraina, întrebat fiind despre un plan de urgență în cazul unui accident la centrala nucleară Zaporojie. 

De asemenea, directorul CICR a întâmpinat cu bucurie vizita programată a echipei de specialiști internaţionali ai AIEA, care se deplasează, joi, la centrala nucleară Zaporojie, din Ucraina, pentru o inspecţie planificată a instalaţiei.   

Robert Mardini a mai afirmat pentru Reuters că CICR nu depozitează și nu distribuie pastile cu iod populației de lângă centrală pentru a evita să provoace panică. „Nu vrem să dăm un semnal că (un accident la centrală) este inevitabil". „Acesta este un risc total autoprovocat, care trebuie oprit în totalitate", a mai adăugat el. 

Operatorul Energoatom a transmis, joi, că un reactor al centralei nucleare Zaporojie a fost oprit din cauza atacurilor ruse. Celălalt reactor asigură energie pentru nevoile proprii ale centralei. 

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a afirmat că a folosit elicoptere pentru a nimici „un grup de sabotaj” ucrainean, care după spusele sale, a aterizat lângă centrală, conform agenției de presă Interfax. 

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri