Dosare secrete: Thatcher a dispus o armată de spioni în Gibraltar, după războiul din Insulele Falkland

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul premer britanic, Margaret Thatcher
Fostul premer britanic, Margaret Thatcher

Fostul premier britanic, Margaret Thatcher, a ordonat, în 1982, dispunerea unei armate de spioni în sudul Spaniei pentru a se asigura că, în Gibraltar, nu se va petrece un atac-surpriză precum cel din Falkland, arată documente declasificate de autorităţile britanice.

Thatcher era obsedată da faptul că spaniolii ar putea încerca să recâştige stâncile, capturate de Marea Britanie în 1704, în timp ce armata britanică era ocupată cu războiul din Atlanticul de Sud.  

Invadarea de către Argentina a Insulelor Falkland în aprilie 1982 a coincis cu “dezgheţul” relaţiei dintre Spania şi Marea Britanie.

Ministerul britanic al Apărării încerca să calmeze temerile premierului, explicând că Spania post-fascistă era dornică de a intra în NATO şi în Comunitatea Economică Europeană şi că nu va dori să-şi spulbere aceste şanse îmbarcându-se într-o aventură militară.  

Premierul a fost asigurat că, în orice caz, istmul care leagă Gibraltarul de Spania era uşor de apărat şi că, în decurs de o săptămână, armata ar fi putut fi trimisă acolo.  

Thatcher nu s-a lăsat convinsă şi a ordonat o altă estimare a situaţiei din Gibraltar de către Comisiile pentru serviciile secrete, care coordonează agenţiile secrete britanice. Acel raport a fost de asemenea liniştitor, sugerând că singurul risc pentru colonia britanică venea de la unele elemente extremiste din forţele armate spaniole care organizau atacuri neautorizate, la scară mică, drept “acte de bravadă”.  

Cu toate acestea,Thatcher a luat măsuri de întărire a apărării.  O trupă de infanterie a fost trimisă acolo, precum şi mai multe rachete sol-aer. Generalul William Jackson, guvernatorul Gibraltarului, a cerut şi dispunerea unor bombardiere, în contextul  unui exerciţiu cu amfibii al armatei spaniole.

Luată prin surprindere de invazie

Invazia din 1982 a Insulelor Falkland de către Argentina a luat-o prin surprindere pe Margaret Thatcher, arată documentele date publicităţii.

Ea a înţeles ce se întâmpla abia când a primit informaţii cu două zile înainte de invazie.  

Potrivit istoricilor britanici, aceste documente sunt printre cele mai valoroase materiale declasificate din ultimele trei decenii.

În octombrie 1982, la câteva luni după încheierea războiului, Margaret Thatcher a declarat în faţa Parlamentului, cu uşile închise.

"Nu m-am aşteptat absolut deloc ca argentinienii să invadeze Falkland. A fost un lucru atât de stupid, era supid chiar să te gândeşti ca s-ar putea întâmpla", a declarat ea.  


ALTE ŞTIRI DESPRE MARGARET THATCHER


A murit Margaret Thatcher: mărirea şi decăderea femeii care a schimbat politica mondială

Margaret Thatcher, care a murit astăzi în urma unui atac cerebral, a ieşit mereu învingătoare din toate cursele electorale la care a participat, a modernizat Marea Britanie şi a schimbat viitorul Europei. În timp ce a creat un cult în jurul liderilor „bărbaţi adevăraţi”, puternici, Margaret Thatcher a ajuns unde nu a mai ajuns vreo femeie înaintea ei.


VIDEO Margaret Thatcher a murit. „Doamna de Fier“, portretizată ca o bătrână singură şi senilă, într-un film controversat

În 2011 Meryl Streep a jucat în filmul „Doamna de fier", o peliculă inspirată din întâmplările fostului prim-ministru britanic Margaret Thatcher, care a murit luni din cauza atacului cerebral.


FOTO A murit Margaret Thatcher

Supranumită „Doamna de Fier“, Margaret Thatcher (87 de ani), fostul prim-ministru al Regatului Unit între anii 1979 şi 1990, a murit luni, în urma unui atac cerebral, a anunţat purtătorul ei de cuvânt, lordul Bell.


Dosare secrete : Thatcher a dispus o armată de spioni în Gibraltar, după războiul din Insulele Falkland

Fostul premier britanic, Margaret Thatcher, a ordonat, în 1982, dispunerea unei armate de spioni în sudul Spaniei pentru a se asigura că, în Gibraltar, nu se va petrece un atac-surpriză precum cel din Falkland, arată documente declasificate de autorităţile britanice.


EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite