VIDEO Margaret Thatcher a murit. „Doamna de Fier“, portretizată ca o bătrână singură şi senilă, într-un film controversat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Margaret Thatcher. FOTO Reuters
Margaret Thatcher. FOTO Reuters

În 2011 Meryl Streep a jucat în filmul „Doamna de fier", o peliculă inspirată din întâmplările fostului prim-ministru britanic Margaret Thatcher, care a murit luni din cauza atacului cerebral.

Margaret Thatcher, interpretată de Meryl Streep, este portretizată drept o femeie singură şi senilă, lucru care a stârnit indignarea prietenilor fostului prim-ministru britanic. În primele scene ale filmului, este prezentată o Margaret Thatcher fragilă şi debusolată, care se duce să cumpere lapte, dar este şocată de preţurile din secolul 21. În tot acest timp, echipa de securitate îşi face probleme pentru că „doamna de fier" a părăsit casa nesupravegheată.

În altă scenă din film, Margaret Thatcher nu-şi mai aminteşte că soţul ei a murit şi îşi închipuie că e în aceeaşi cameră cu el, drept urmare îi povesteşte diverse lucruri din anii săi „de glorie".
Foştii colegi ai lui Margaret Thatcher s-au distanţat de această peliculă. Lordul Bell, fost PR al „doamnei de fier" în anii '80, a declarat: „Nu văd rostul acestui film. Singura lui calitate este că aduce nişte bani pentru Meryl Streep şi pentru scenarist. Nu mă interesează să-l văd. Este un non-eveniment".

Prieteni apropiaţi şi membri ai familiei au declarat că lansarea acestui film în timpul vieţii lui Margaret Thatcher este o insultă, deşi pelicula o prezintă pe Thatcher şi drept un lider puternic, în timpul unor crize din mandatul său.

Într-o carte de memorii publicată în 2008, fiica liderului politic a spus că boala psihică de care suferă mama sa, demenţa, asociată cu câteva atacuri cerebrale minore, au transformat-o pe Margaret Thatcher într-o „umbră a femii care a fost cândva". Potrivit volumului de memorii, fostul prim-ministru termină cu greu propoziţiile, iar uneori nu-i recunoaşte pe membrii familiei sale.

Pelicula a fost lansată în SUA pe 30 decembrie 2011, iar Meryl Streep a câştigat premiul Oscar pentru acest rol. Despre acest film, actriţa americană a declarat: „Acest rol m-a solicitat foarte mult, dar a fost un privilegiu s-o interpretez pe Margaret Thatcher".

FilmePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite