Delta, fost soldat israelian care a condus o unitate de protestatari în revoltele din Kiev, şi-a pus viaţa la dispoziţia Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestatar din Maidan. FOTO Mediafax
Protestatar din Maidan. FOTO Mediafax

Israelianul autointitulat „Delta” s-a remarcat în timpul protestelor masive din Kiev drept conducătorul unităţii „Caschetele Albastre ale Maidanului”, formată din 40 de tineri bărbaţi şi femei, care au prevenit masacre şi au salvat vieţi din rândurile forţelor guvernamentale şi ale protestatarilor. Revoluţionarul a povestit despre experienţa şi motivele care l-au făcut să renunţe la confortul său pentru a se dedica mişcării de rezistenţă.

Israelianul autointitulat „Delta” s-a remarcat în timpul protestelor masive din Kiev drept conducătorul unităţii „Caschetele Albastre ale Maidanului”, formată din 40 de tineri bărbaţi şi femei, care au prevenit masacre şi au slavat vieţi din rândurile forţelor guvernamentale şi ale protestatrilor. Revoluţionarul a povestit despre experienţa sa şi despre motivele care l-au făcut să renunţe la confortul şi stabilitatea sa pentru a se dedica mişcării de rezistenţă.

Fostul soldat în armata israeliană, născut în Ucraina, liderul protestatar s-a autointitulat Delta după ce a primit sarcina de a fi comandantul unei unităţi de protestatari care au participat la revolta ucrainenilor din capitală. El a vorbit cu jurnaliştii agenţiei JTA, sub condiţia anonimităţii, cărora le-a dezvăluit cum a ajuns să-şi folosească abilităţile de luptă dobândite în perioada în care a făcut parte din batalionul de recunoaştere Shu`alei Shimson, brigada de infanterie Givati.

Delta a imigrat în Israel în anii 1990 şi s-a întors în Ucraina în urmă cu mai mulţi ani. Evreu ortodox, având în jur de 30 de ani, el a pus bazele unei cariere de afacerist. Acesta s-a alăturat protestelor pe 30 noiembrie, după ce a fost martorul unor violenţe ale forţelor guvernamentale săvârşite împotriva studenţilor protestatari.

„Am văzut civili neînarmaţi, care nu aveau pregătire militară, puşi la pământ de un vehicul militar masiv, iar asta mi-a făcut sângele să fiarbă”, a spus Delta. „M-am alăturat (protestelor) numaidecât şi am început să lupt aşa cum fusesem antrenat, folosind tehnici de război urban. Oamenii m-au urmat, iar eu am realizat că eram liderul unui pluton de tineri bărbaţi. Puşti, de fapt”, a explicat acesta.

Ulterior, liderului protestatar i s-au alăturat şi alţi foşti soldaţi din armata israeliană, după ce evreii protestatari au aflat de unitatea condusă de un veteran din aceeaşi armată.

Mai mulţi evrei ucraineni, inclusiv rabinul Moshe Azman, unul dintre preferaţii pentru titlul de şef rabin în Ucraina, au confirmat identitatea şi istorisirea spusă de Delta, notează „Haaretz”.

Îngeri păzitori în mijlocul flăcărilor

Numele „Caschetele albastre” este o referinţă la forţele de menţinere a păcii din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a fost pus după ce unitatea lui Delta a împiedicat un grup de protestatari să ardă din temelii o clădire ocupată de poliţia ucraineană. „Înăuntru erau zeci de poliţişti, înconjuraţi de 1.200 de protestatari care voiau să-i ardă de vii. Noi am intervenit şi am negociat salvarea lor”, a spus liderul Caschetelor Albastre.

În calitate de conducător al unei unităţi de protestatari, Delta a spus că primeşte ordine din partea activiştilor care au legături cu partidul naţionalist Svoboda. Această grupare politică a fost adesea acuzată de promovarea antisemitismului, iar membrii ei au jucvat roluri importante în organizarea şi desfăşurarea protestelor faţă de preşedintele demis Viktor Ianukovici.

„Ei ştiu că sunt israelian, evreu şi fost soldat în armata Israelului. Sunt numit «frate»”, spune Delta despre susţinătorii grupării Svoboda. „Nu aparţin de Svoboda, dar primesc ordine de la ei (reprezentanţii partidului). Ceea ce spun ei (criticii) despre Svoboda sunt doar exagerări, ştiu cu precizie. Nu îi plac (pe membrii partidului) pentru că nu sunt organizaţi, dar nu din cauza problemei legate de antisemitism”, a explicat Delta. De asemenea, mulţi evrei susţin şi au participat în mod activ la protestele din ţară, notează „Haaretz”, şi chiar o parte dintre oficialii guvernului interimar au origini evreieşti.

Antisemitismul din Ucraina

Însă preşedintele Camerei Inferioare a Parlamentului rus, Serghei Narişkin, a declarat miercuri că Moscova este îngrijorată cu privire la discursurile antisemite ale grupurilor radicale din Ucraina. Delta combate argumentul ruşilor şi spune că Moscova foloseşte pretextul antisemitismului pentru a submita legitimitatea protestelor din Ucraina.

„Sunt prostii. Nu am văzut niciodată declaraţii antisemite în timpul protestelor. Noi încercăm să demonstrăm că evreilor le pasă”, subliniază Delta.

Cu toate acestea, condiţia anonimităţii impusă de fostul soldat israelian scoate la iveală nesiguranţa în ceea ce priveşte securitatea sa. „Dacă aş fi fost ucrainean, aş fi numit erou. Dar este mai bine pentru mine să nu-mi dezvălui numele, dacă vreau să continui să trăiesc aici în pace şi linişte”, a concluzionat Delta.

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite