„Chestiunea evreiască” în criza din Ucraina. Cum a fost folosită comunitatea de evrei pentru a justifica intervenţia militară rusă în Crimeea

0
0

Presa rusă transmite tot mai vehement că Euromaidanul a fost orchestrat şi controlat de „neonazişti” şi „fascişti”. Putin a anunţat ieri că a văzut cu ochii lui o svastică în Piaţa Independenţei, cea în care au murit aproximativ 100 de persoane în timpul protestelor pro-europene. De cealaltă parte, liderii comunităţii evreieşti din Ucraina avertizează că Peninsula Crimeea s-a umplut de mesaje antisemite de când este controlată de trupele ruse.

Atunci când protestele din Piaţa Independenţei abia izbucniseră, la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, foştii miniştri din guvernul controlat de preşedintele pro-rus Ianukovici ar fi transmis trupelor de represiune mobilizate pentru a dispersa mişcarea Euromaidan că protestatarii din Kiev sunt evrei. 

Acum, după ce Euromaidanul a reuşit să-l răstoarne pe Ianukovici, aceiaşi politicieni încă legaţi de acest regim susţin că Piaţa Independenţei a fost, de fapt, controlată - sau măcar manipulată - de neonazişti, şi fac toate eforturile pentru a transmite acest mesaj către Vest.

Poziţie susţinută indirect şi de Kremlin, care condamnă o „lovitură armată de stat pentru preluarea puterii de la Kiev” şi nu recunoaşte legitimitatea noilor autorităţi. Iar asta pe fondul declaraţiilor preşedintelui rus, care a anunţat ieri că a văzut o svastică în Piaţa Independenţei, în timpul protestelor care au izbucnit ca urmare a refuzului preşedintelui Ianukovici de a semna un acord de asociere şi liber-schimb cu Uniunea Europeană preferând, în schimb, să-şi reorienteze atenţia către consolidarea relaţiilor cu Rusia. Vladimir Putin nu s-a numărat printre politicienii care au vizitat Piaţa Independenţei în timpul protestelor - şi nici de la încheierea lor. 

„Cartea” antisemită a fost invocată aproape obsesiv de presa rusă, mai ales de la intervenţia armată din Crimeea, dând motive analiştilor şi experţilor internaţionali să acuze o campanie clasică de intoxicare media. 

„Rusia trebuia să acţioneze pentru a înlătura ameninţarea reprezentată de ultranaţionalişti, printre care şi antisemiţi, împotriva ruşilor şi a rusofililor din Ucraina”, a explicat ambasadorul rus din SUA, citat de „The New York Times”. 

Tema „fasciştilor” a fost propagată intens de tendinţele separatiste din Crimeea, liderii mişcării pro-ruse de acolo repetând constant că evenimentele de la Kiev reprezintă o „lovitură fascistă de stat”, motivând astfel decizia de a cere protecţia Rusiei. Argument invocat şi de preşedintele demis Ianukovici. Rusia a transmis ieri, tot prin intermediul lui Putin, că forţele armate ruse au intervenit în Crimeea doar după ce preşedintele „legitim” Ianukovici a solicitat acest lucru. 

Liderii comunităţii evreieşti din Ucraina susţin însă că „ruşii exagerează tare, tare mult” pe tema ameninţării antisemite şi s-au organizat pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de ceea ce numesc „invazia rusă”.

Ambele ipoteze pleacă de la câte un sâmbure de adevăr. În Piaţa Independenţei din Kiev au fost, într-adevăr, şi fascişti, şi evrei, au transmis corespondenţii de presă. Însă nu există dovezi că vreuna dintre aceste facţiuni a orchestrat, controlat sau manipulat mişcarea Euromaidan. 

Liderii comunităţi iudaice din Ucraina transmit însă că abia acum, de când Crimeea se află sub controlul unor lideri pro-ruşi declaraţi şi după ce trupele ruse au preluat controlul asupra mai multor obiective strategice precum aeroporturi şi baze militare, peninsula a fost împânzită de mesaje antisemite, precum graffiti pe pereţii unei sinagogi din capitala Simferopol. Mesajul scris aici este „moarte jidanilor”, iar reprezentanţii evreilor susţin că acesta este „opera” ucrainenilor pro-ruşi. 

Mai mult, rabinul Yaakov Dov Bleich, preşedintele Federaţiei Evreieşti din Ucraina, a trimis o scrisoare deschisă liderilor ruşi, cerându-le să pună capăt agresiunii asupra Ucrainei, notează „New Republic”. Rabinul a comparat situaţia din Crimeea cu Austria pre-Anschluss. 

Yaakov Dov Bleich a recunoscut că da, în Piaţa Independenţei au fost şi protestatari antisemiţi, dar subliniază că ruşii „exagerează tare, tare mult” pe chestiunea asta.

Însă în acelaşi Euromaidan au fost prezenţi şi evrei care i-au cerut demisia lui Ianukovici laolaltă cu ceilalţi protestatari. Unul dintre ei este şi singurul cernăuţean care a murit în Piaţa Independenţei, după cum a relatat corespondentul RFI. 

„Tineri evrei şi-au format propriul grup de luptă - sau sotnia - pentru a lupta cu autorităţile (în timpul protestelor anti-Ianukovici - n.r.)”, notează istoricul Timothy Snyder în „New York Review of Books”, preluat de newrepublic.com. 

„Cu alte cuvinte, guvernul ucrainean spune poporului că opozanţii sunt evrei şi nouă ne spune că sunt nazişti”, nota Snyder pe 19 februarie, înainte de căderea regimului Ianukovici. 

„Ambele tabere folosesc comunitatea evreiască din Ucraina drept pion simbolic, iar credibilitatea celeilalte părţi poată fi ştirbită prin acuzaţii de antisemitism. Iar asta este remarcabil. Într-un fel, este chiar laudabil. În urmă cu doar 70 de ani, în râpa Babi Yar de la ieşirea din Kiev au fost ucişi 33.000 de evrei în doar două zile, prin împuşcare de membrii Einsatzgruppe (temutele „grupuri de intervenţie” naziste - n.r.). 900.000 de evrei ucraineni, adică mai bine de jumătate din populaţia evreiască la momentul izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial, au fost ucişi în timpul Holocaustului”, notează „New Republic”. 

În timpul URSS, Crimeea a fost un adevărat refugiu pentru evrei. Acum, acolo trăieşte o comunitate iudaică de aproximativ 17.000 de persoane. 

„Mulţi de aici sunt împotriva Rusiei, dar se tem să vorbească”, a declarat rabinul Misha Kapustin, a cărui sinagogă din Simferopol este cea pe care au fost scrise mesajele antisemite. „Sunt cetăţean ucrainean şi vreau să trăiesc într-o Ucraină democratică. Guvernul a oferit mereu protecţie pentru evrei, iar toată discuţia despre antisemitism este exagerată. Ruşii au invadat ilegal şi trebuie să fie întâmpinaţi cu opoziţie”, spune acesta pentru „Haaretz”. Şi Kapustin a trimis o petiţie către Moscova, în care cere retragerea trupelor ruse din peninsulă. 

„În mod clar, pentru antisemiţii care au scris pe sinagogă era important să facă acest lucru. De la izbucnirea acestei crize, preţurile au crescut cu 30%, iar pensiile n-au fost date”, a scris şi Anatoli Gendin, preşedintele Asociaţiei Organizaţiilor şi Comunităţilor Evreieşti din Crimeea. „Ca de obicei, evreii sunt învinuiţi. Mi-e teamă să mă gândesc cum vor evolua lucrurile”, continuă acesta. 

CITEŞTE MAI MULT

INFOGRAFII Invazia rusă din Ucraina nu poate fi oprită. În Crimeea s-ar afla deja peste 15.000 de soldaţi ruşi, iar Moscova continuă să trimită tancuri, vase şi avioane de luptă. Dacă situaţia peninsulei pare decisă, Vestul face eforturi pentru a descuraja scindarea părţii de est a ţării, tradiţional rusofilă.

Vocea Rusiei: „Ianukovici a trădat din prostie pură. În mod normal, el trebuia să fie deja mort, dar se pare că Dumnezeu îi are în pază pe proşti”„Este greu să prevezi că un preşedinte de ţară poate fi atât de idiot pentru a-şi trăda întreaga echipă, rudele şi aliaţii, fiind în acelaşi timp suficient de hâtru pentru a scăpa de sub supravegherea consilierilor de încredere”, scrie un jurnalist pe portalul în limba română al organizaţiei media  de stat Vocea Rusiei.

Rusia creează premise pentru intervenţie militară în Ucraina şi oferă cetăţenie locuitorilor din Crimeea: „Dacă vreţi să rămâneţi cu Rusia, vă vom susţine”După ce 10.000 de oameni au strigat la Sevastopol „Mamă Rusia, salvează-ne de fasciştii de la Kiev”, Moscova a anunţat că va oferi cetăţenie tuturor locuitorilor din Crimeea.

Parlamentul regiunii Crimeea se întruneşte în sesiune extraordinarăParlamentul regiunii autonome Crimeea se va întruni miercuri, în sesiune extraordinară, pe tema situaţiei de criză din Ucraina, informează site-ul Ukrinform.

Ministrul de Interne al Ucrainei: „Berkut nu mai există”. Autorităţile din Sevastopol cheamă ofiţerii în CrimeeaMinistrul interimar de interne ucrainean Arsen Avakov a anunţat miercuri dizolvarea unităţii de operaţiuni speciale Berkut din cadrul poliţiei ucrainene, principalul pilon în eforturile de reprimare a protestelor care au avut loc trei luni neîncetat în Piaţa Independenţei din Kiev. Imediat, autorităţile din Sevastopol, oraş pro-rus, au invitat membrii trupelor desfiinţate să vină aici.

VIDEO Poliţiştii ucraineni cer iertare în genunchi poporului pentru baia de sânge de la KievAproximativ 100 de membri ai trupelor de represiune Berkut mobilizate pentru dispersarea mulţimii de protestatari din Piaţa Independenţei din Kiev au îngenuncheat pe o scenă din Liov şi au cerut iertare oamenilor pentru rolul pe care l-au jucat în evenimentele tragice de săptămâna trecută, când cel puţin 88 de persoane şi-au pierdut viaţa în Euromaidan.

Şeful de cabinet al lui Ianukovici a fost împuşcatAndrei Kliuev, fostul şef de cabinet al preşedintelui demis al Ucrainei, Viktor Ianukovici, ar fi fost împuşcat, potrivit purtătorului său de cuvânt, transmite Associated Press.

Vitali Kliciko anunţă că va candida la alegerile prezidenţiale din UcrainaFostul campion la box Vitalii Kliciko s-a declarat, marţi, candidat la alegerile prezidenţiale anticipate din Ucraina, programate pentru 25 mai, relatează AFP.

Viktor Ianukovici era pregătit să folosească trupe armate pentru a „strivi protestatarii ucraineni”Preşedintele ucrainenan Viktor Ianukovici era pregătit să mobilizeze mii de soldaţi pentru a „strivi” protestatarii din Euromaidan, înainte de a fi demis, sâmbătă, de parlament, arată o serie de documente găsite de activişti în apropiere de reşedinţa oficială a Lui Ianukovici. Autenticitatea documentelor încă nu poate fi confirmată.

„The Financial Times”: Rusia este pregătită pentru un război în Crimeea Un înalt funcţionar de la Moscova a declarat sub protecţia anonimatului că Rusia este pregătită să lanseze o ofensivă militară în Crimeea, republică autonomă din Ucraina, pentru a interveni în favoarea populaţiei ruse majoritare şi pentru a-şi apăra bazele militare.

De ce o nouă Ucraina este cel mai mare coşmar al Kremlinului: Moldova ar putea fi prima care preia mişcarea EuromaidanSchimbările fundamentale care se petrec zilele acestea la marginea Rusiei reprezintă cel mai mare coşmar al Kremlinului, notează un specialist în Ucraina. Nu este vorba doar despre extinderea birocraţiei UE atât de aproape de Moscova, ci de ceva de 10 ori mai rău: posibilitatea ca restul statelor aflate încă sub influenţa Moscovei să preia mişcarea Euromaidan. Prima ţară în care s-ar putea întâmpla asta este Moldova.

De ce revoluţia din Kiev ar putea declanţa un tsunami care să înconjoare întreaga Europă.„Haosul din Kiev ar putea declanşa un tsunami care rupe geamandurile Europei de Vest. Este o greşeală să credem că suntem simpli spectatori, de la o distanţă sigură”, scrie istoricul Mark Almond într-o analiză publicată de tabloidul britanic „Daily Mail”. Radicalizarea protestanţilor reprezintă, în opinia lui Almond, cel mai important risc care ar putea transforma un conflict aparent intern într-un război internaţional în toată regula.

FOTO Ucraina: după revoluţie, judecata. Protestatarii târăsc în Euromaidan un presupus lunetist responsabil pentru represiunea sângeroasă. Protestatarii ucraineni din Piaţa Independenţei, scena Euromaidanului în ultimele trei luni, au preluat controlul asupra mai multor clădiri în care au stat săptămâna trecută lunetiştii, responsabili pentru cea mai mare parte a celor aproximativ 100 de morţi înregistraţi într-o singură zi. Manifestanţii au capturat astfel cel puţin un presupus lunetist, pe care l-au târât în Euromaidan, unde l-au pedepsit pentru sângele vărsat.

Cum a devenit „Prinţesa gazului” una dintre cele mai puternice femei din lume. O eroină comparată cu Ioana D`Arc, mâna de fier în mănuşa de catifea care a strangulat corupţia, dar totodată femeia fără apărare în faţa oligarhilor care au nedreptăţit-o. Iulia Timoşenko este unul dintre cei mai marcanţi politicieni ucraineni din perioada post-sovietică. Este „sufletul” Revoluţiei Portocalii din 2004, moment despre care s-a crezut că va marca ruperea definitivă a clasei politice ucrainene de oligarhie şi de Rusia.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite