De ce dronele turcești Bayraktar TB2, considerate salvarea Ucrainei, au dispărut de pe front

0
Publicat:

În primele luni ale războiului dintre Rusia și Ucraina, dronele turcești Bayraktar TB2 au fost aclamate ca fiind salvatorul Ucrainei și viitorul războiului.

bayraktar tb2 tw png

Au apărut mai multe rapoarte și videoclipuri în care Ucraina folosea aceste arme pentru a lovi tancurile, blindatele și navele de patrulare rusești. Popularitatea lor a inspirat chiar și un cântec popular viral, scrie businessinsider.com.

Cu toate acestea, puțin peste un an mai târziu, dronele, cândva apreciate, au fost aproape în întregime doborâte, iar cele care au rămas au fost reduse la sarcini de recunoaștere, potrivit unui expert.

"Evaluarea generală a dronelor precum TB2 este că acestea funcționează bine fără apărări sofisticate de război aerian și electronic dispuse împotriva lor", a declarat pentru Insider Samuel Bendett, analist și expert în sisteme militare fără pilot și robotizate la Center for Naval Analyses.

"Fiind un UAV relativ lent și zburând la joasă înălțime, poate deveni o țintă pentru o serie de sisteme de apărare aeriană care sunt bine organizate - am văzut acest lucru în Libia și în Nagorno-Karabah."

Deși Rusia a fost vulnerabilă la atacurile dronelor ucrainene în primele luni ale războiului, s-a adaptat în curând pentru a-și îmbunătăți războiul electronic și de atunci a reușit să doboare și să bruieze multe dintre dronele ucrainene.

"Odată ce armata rusă s-a pus la punct, a reușit să doboare multe TB2", a declarat Bendett.

Ucraina a declarat anul trecut că a primit 50 de drone TB2 de la începutul invaziei rusești, dar până la sfârșitul anului 2022, acestea au dispărut în mare parte de pe câmpul de luptă.

Comandantul forțelor ruse de apărare aeriană, generalul-locotenent Andrey Demin, a afirmat că forțele ruse au distrus peste 100 de drone în aprilie.

În prezent, Ucraina folosește în principal TB2 în scopuri de informații, supraveghere și recunoaștere, mai degrabă decât pentru atacuri, a declarat Bendett.

Forțele ucrainene folosesc "optica și senzorii avansați ai dronelor pentru a ghida alte drone pentru atacuri, rămânând în același timp în afara razei de acțiune a sistemelor aeriene și EW rusești", a spus el.

Într-adevăr, o evaluare recentă susține că Rusia se află pe primul loc în războiul dronelor și a estimat că forțele sale doboară aproximativ 10.000 de drone ucrainene în fiecare lună.

Războiul electronic este o "componentă critică" a tacticilor Rusiei și contribuie la pierderile enorme de drone ucrainene, potrivit unui raport publicat de Royal United Services Institute din Marea Britanie.

Cercetătorii de la RUSI au afirmat că, după "dezastrul" performanței armatei ruse la începutul invaziei, aceasta s-a adaptat la respingerea Ucrainei, chiar dacă s-a luptat cu un moral scăzut și cu utilizarea eficientă a blindatelor grele și a atacurilor forțelor aeriene.

Ucraina a avut încă inițiativa, dar "pe măsură ce armata rusă se adaptează, nu poate exista loc pentru mulțumire", a declarat acesta.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite