Cum a reușit Moscova să-i alunge pe francezi din Africa. Strategia josnică a Rusiei

0
Publicat:

Trupe franceze au părăsit baza militară din Burkina Faso, după ce acestea au fost retrase și din Mali și Republica Centrafricană. Problemele pe care Parisul le întâmpină în Africa reprezintă și o consecință a ambițiilor Rusiei de a-și extinde prezența pe acest continent după invazia Ucrainei.

Steagul rusesc la un miting de susținere a loviturii de stat din Burkina Faso FOTO EPA-EFE
Steagul rusesc la un miting de susținere a loviturii de stat din Burkina Faso FOTO EPA-EFE

Conform Politico, drapelul Franței a fost coborât duminică pentru ultima dată la baza militară Bila Zagré din Burkina Faso, momentul marcând 13 ani de prezență militară franceză în țara din vestul Africii.

Din 2010, aproximativ 400 de militari francezi se aflau în Burkina Faso, aceștia făcând parte din eforturile Parisului de a pune capăt răpirilor și a expansiunii grupurilor teroriste din regiunea Sahel. În ianuarie însă, francezilor li s-a transmis în ianuarie că au o lună la dispoziție să părăsească țara. Această decizie a venit după o perioadă în care instabilitatea a crescut în țara africană și după două lovituri de stat în 2022.

„Este un test real pentru Franța”

În ultimele luni, Franța a fost nevoită să se retragă și din Mali și Republica Centrafricană, ceea ce a stârnit îngrijorări cu privire la efectul de domino pe care decizia lui Macron ar putea să îl aibă în lupta contra jihadiștilor din Sahel. „Este un test real pentru Franța”, a spus Seidik Abba, un scriitor din Niger și specialist în studii de securitate de la Universitatea din Valenciennes, arată sursa citată mai sus.

Dacă nu vrea să vadă o contaminare în toată Africa, trebuie să își schimbe abordarea. În Burkina Faso, situația este șubredă. Și acum, în Ciad și Niger, oamenii vor să vadă un nou tip de parteneriat cu Franța”, a adăugat Abba.

În prezent, încă 6.000 de soldați francezi se mai află pe teritoriul african, inclusiv 1.000 în Niger și 900 în Coasta de Fildeș, potrivit rapoartelor locale. Motivele pentru slăbirea influenței franceze în regiunea Sahel sunt mai complexe, dar problemele pe care Parisul le întâmpină în Africa reprezintă și o consecință a ambițiilor Rusiei de a-și extinde prezența pe acest continent, în special după declanșarea războiului din Ucraina.

Ultimii militari francezi au părăsit Mali în urmă cu câteva luni FOTO Twitter
Ultimii militari francezi au părăsit Mali în urmă cu câteva luni FOTO Twitter

Macron vine în Africa

În acest sens, Macron se va deplasa săptămâna viitoare în Angola, Republica Democrată Congo, Republica Congo și Gabon, după ce ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a vizitat în ianuarie Mali, Mauritania și Sudan.

În timp ce trupele franceze sunt alungate sistematic din țările africane, acestea sunt înlocuite în anumite cazuri de mercenarii organizației paramilitare Grupul Wagner, condus de aliatul lui Putin, Evgheni Prigojin.

Chiar dacă liderii militari ai Burkinei Faso nu au recunoscut că ar fi semnat un acord cu Wagner, mercenarii ruși au fost observați în țară. Pe lângă susținerea pe care le-o oferă mercenarilor Wagner, Rusia poartă și un război informatic împotriva Franței.

Acuzații inventate ruși

În ultimii ani, Rusia a inventat o serie de acuzații împotriva Franței pe care le-a promovat în țările africane, inclusiv în Mali, Burkina Faso și Republica Centrafricană. Cercetările lui Mark Duerksen, de la Centrul African pentru Studii Strategice, arată că narațiunea promovată de Rusia o pune în postura de forță anticolonială care luptă împotriva imperialismului occidental.

Franța, însă, este prezentată ca o colaboratoare a jihadiștilor islamiști care fură resurse naturale și comparată în videoclipuri de propagandă cu șerpi, zombie și șobolani.  „Sentimentul antifrancez este pretutindeni. Wagner este prezent doar în câteva țări, dar retorica Kremlinului se regăsește peste tot”, a avertizat un oficial guvernamental francez „Rușii încearcă să creeze profeții autorealizabile”, a spus un diplomat francez de top.

Cea mai mortală ambuscadă

Cel puţin 51 de soldaţi au fost ucişi, în urmă cu o săptămână, într-o ambuscadă a unor presupuşi jihadişti în nordul Burkinei Faso, unde atacurile grupărilor „teroriste" armate s-au intensificat de la începutul anului, scrie AFP.

Această ambuscadă a avut loc în regiunea Sahel de la frontiera cu Mali şi Niger. Bilanţul provizoriu, anunţat de armată, s-ar putea dovedi a fi cea mai mortală ambuscadă comisă vreodată împotriva forţelor de securitate de la cea din noiembrie 2021, la Inata când 57 de jandarmi au fost atunci ucişi, după ce a cerut ajutor fără succes.

 „Au fost găsite 43 de corpuri noi, bilanţul provizoriu stabilindu-se la 51 de militari căzuţi", a indicat armata din Burkina Faso într-un comunicat, care anunțase anterior, doar opt soldaţi ucişi, potrivit Agerpres.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite