Umilință majoră pentru orgoliul și prestigiul Franței: autoritățile din Burkina Faso cer retragerea imediată a militarilor francezi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foarte interesantă mișcare care vine nu numai să confirme continua pierdere de teren a Franței în zona fostelor sale teritorii coloniale,  poate culminând cu retragerea rapidă și definitivă din Mali unde, ani de zile, o operațiunea militară BARKHANE franceză susținută de trupele de elită a eșuat în așa hal încât Președintele Macron a decis încetarea ei după 9 ani de investiții și sacrificii dovedite inutile și eșecuri.

image

Au fost și ai noștri parte a operațiunilor forței internaționale (50 de militar care au ajuns în regiunea Menakai, alături de alții provenind din 11 țări). Obiectivul prezentat oficial era ajutorul dat unei țări prietene în lupta sa împotriva grupărilor teroriste dar, în spate, s-ar fi putut să fie vorba despre cu totul altceva, așa cum sugerau  colegii francezi de la FRANCE TV INFO atunci când vorbeau despre posibilitatea ca întreaga operațiune militară să fi fost montată pentru a forma un dispozitiv în apropierea imediată a foarte bogatelor și productivelor mine de uraniu aparținând grupului AREVA (fost Orano).

Oricum, atât trupele franceze cât și dispozitivul internațional care se alăturase în sprijin au renunțat și s-au retras și înspre direcția Burkina Faso. Iată harta prezentată de colegii de la Le Monde:

image

În Burkina Faso puterea a fost preluată începând cu 30 septembrie de către căpitanul Ibrahim Traore (foto) care, în urmă cu câteva zile, a semnalat Parisului , într- scrisoare oficială (foto, facsimil), că țara sa înrerupe unilateral acordul de cooperare militară cu Franța pe 17 decembrie 2018. Asta chiar dacă ministerul francez al afacerilor externe , prin vocea doamnei secretar de stat Chrysoula Zacharopolou, pe 10 ianuarie, promisese pe un ton cu totul nou,  că „Franța este în măsură să facă mai mult sau să facă mai puțin, este și, mai ales, în stare să procedeze în mod diferit, ascultând, cu respect, cu umilință deoarece...este o așteptare care a fost exprimată în acest sens...Nu am venit pentru a influența niciun fel de alegere sau de decizie, nimeni nu poate impune Burkina Faso un tip de opțiune...”.

Degeaba, promisiuni, degeaba umilință și degeaba creștinească întoarcere și a celuilalt obraz în așteptarea următoarei palme răsunătoare, Repede, chiar foarte repede, chiar neobișnuit de repede, apare scrisoarea semnalând ruptura de contract:

Clipboard01 jpg
image

Există o explicație de fundal pentru această mișcare? Sigur că da, iar Proiectul de Rezoluție al Parlamentului European (pct 11), imediat după lovitura de stat militară care l-a adus la putere pe Traore, semnala, foarte pe larg, faptul că locul liber în zonă, provocat de retragerea francezilor, este pregătit pentru a fi oferi rușilor din Grupul Wagner care-și continuă expansiunea în diverse țări africane, strategic importante pentru prioritățile industriale ale Rusiei și Chinei.

Situația din teren este astfel prezentată de  Nana Akufo-Addo, Președintele Ghanei, într-o întrevedere cu Secretarul de stat american Antony Blinke:  „Azi, mercenarii ruși sunt la frontiera noastră de nord. Burkina Faso a semnat un acord pentru a folosi forțele Wagner și să facă exact ce-au făcut în Mali...și cred că deja le-a fost acordată o mină în zona de sud din Burkina Faso.

Despre asta e vorba? Vom vedea. În orice caz, decizia de a rupe acordul militar cu Franța se pare că a survenit, cum afirmă cei de la „Zone militaire” imediat după „o întâlnire între Alexei Saltiko, ambasadorul rus în Burkina Faso și Apollinaire Kylem de Tembela, Primul ministru din Burkina Faso (care, de altfel, fusese în vizită la Moscova în luna decembrie). El a afirmat că „Rusia reprezintă o alegere rațională” și că „acest parteneriat trebuie să fie întărit. Să vedem ce formă va lua acest „parteneriat”. Grupul Wagner”. Și revine în amintire faptul că Evhenii Prigojin însuși, imediat dup lovitura de stat militară care l-a adus la putere pe Ibrahim Traore l-a felicitat imediat pe tânărul șef al juntei militare spunând că „este un fiu demn și curajos al patriei sale...Poporul din Burkina Faso a fost sub jugul colonialiștilor  care au furat poporul și i-au jucat renghiuri murdare și au susținut bandele de răufăcători care au produs multă ”.

image

Portretul lui Putin purtat de manifestanții de la Ouagadougu capitala Burkina Faso, 20 ianuarie 2023

În replică, să ascultăm și ce spune Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul american la ONU vorbind în fața Consiliului de Securitate: „Grupul Wagner, departe de a fi un partener transparent și de a ameliora securitatea, exploatează Statele care le plătesc serviciile cu diamante, aur, lemn și alte resurse naturale – asta face din modelul economic al Grupului Wagner...Știm că aceste câștiguri obținute pe căi ilegale sunt folosite pentru a finanța mașina de război a Moscovei în Africa, în Orientul Mijlociu și în Ucraina”.

Președintele Macron cere „multă prudență” deoarece evenimentele „ar putea fi legate de ceea ce trăim acum în Ucraina, adică pritenii noștri ruși să nu facă o manipulare. Așteptăm clarificări de la domnul Traore pe acest subiect”. Foarte posibil ca acesta să fie scenariul. Dar este posibil ca ceea ce s-a petrecut în Burkina Faso să facă într-adevăr parte dintr-un tablou mult mai larg în care, de altfel din ce în ce mai evident, apar  puncte de stabilizare a prezenței ruse și chineze în Africa, la scară continentală, de acum în toate țările de importanță strategică din punct de vedere economic și militar.

Noi suntem ieșiți complet din jocul marilor interese africane chiar dadă, chiar și acum, în componența multora dintre guvernele din zonă, se află acum miniștri formați odată în universitățile din România, unii chiar căsătoriți cu românce.

Dar asta este o altă poveste, tristă și extrem de complicată. Deocamdată, foarte vizibil, Africa este în perioada tulbure a schimbărilor de prietenii și alianțe.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite