Creatorul de modă Claude Montana a murit la vârsta de 76 de ani. A fost unul dintre designerii-vedetă din Paris

0
Publicat:

Creatorul de modă Claude Montana, care s-a impus drept o figură proeminentă a modei anilor '80, a murit vineri la vârsta de 76 de ani la Paris, a aflat AFP de la apropiaţii acestuia. 

Creatorul de modă francez Claude Montana a murit FOTO AFP
Creatorul de modă francez Claude Montana a murit FOTO AFP

Spitalul Bretonneau din Paris m-a informat despre decesul său în această dimineaţă", a declarat pentru AFP o persoană din anturajul desginerului, atrăgând totodată atenţia asupra marii singurătăţi care-l înconjura pe creatorul de modă, aflat sub tutelă, relatează Agerpres

.Intrat în atenţia publicului în anii '70 şi îndrăgit în anii '80, Claude Montana a cunoscut consacrarea în 1990 când a trecut pragul casei de modă Lanvin, care sărbătorea atunci 100 de ani de existenţă. Acolo a obţinut două premii „Dé D'or", cea mai înaltă distincţie din lumea modei. Şi-a creat propria marcă în 1979.

Prezentările sale descrise ca „mari spectacole”

Montana, o prezenţă mai degrabă discretă şi un obişnuit al seratelor de la clubul parizian la modă „Le Palace", devine atunci unul dintre designerii-vedetă din Paris. Prezentările sale teatrale sunt evenimente, fiind descrise drept „mari spectacole" de către Christian Lacroix.

După ce a refuzat propunerea Dior de a deveni directorul său artistic şi de a se ocupa atât de haute couture cât şi de pret-a-porter, el se alătură casei Lanvin, care doreşte să-şi revitalizeze colecţiile.

Căsătorie convențională cu un manechin american

Pe data de 21 iulie 1993, Claude Montana se căsătorește cu modelul american Wallis Francken – celebră pentru rolurile din seria Emanuelle. Căsătoria a fost una convențională, cei doi se cunoscându-se de aproximativ 18 ani, ea fiind de multe ori muza creațiilor sale. În 1996 Wallis moare după ce cade trei etaje de la apartamentul din Paris.

Creatorul are probleme de sănătate şi, în 2008, este bătut cu brutalitate în propria casă de un fost dansator de go-go întâlnit într-un club de noapte, o agresiune de la care rămâne cu sechele grave. De asemenea, trebuie să se confrunte cu un proces sordid, în care agresorul îl acuză că i-a transmis hepatită B.

Da, moda îmi lipseşte... îngrozitor", mărturisea el în 2016 pentru magazinul Gala. „Sunt un veteran acum. Am fost uitat", adăuga designerul.  

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite