Regina Margrethe a-II-a Danemarcei a câştigat „Oscarul” danez pentru cel mai bun designer de costume

0
Publicat:

Regina Margrethe a-II-a Danemarcei, care a abdicat în ianuarie în favoarea fiului său Frederik, a câştigat sâmbătă echivalentul danez al Premiului Oscar pentru cel mai bun designer de costume, transmite AFP, citată de Agerpres.

Regina Margrethe a II-a a Danemarcei a semnat recent documentele de abdicare FOTO Shutterstock
Regina Margrethe a II-a a Danemarcei a semnat recent documentele de abdicare FOTO Shutterstock

Margrethe a-II-a Danemarcei a fost recompensată cu un Premiu Robert pentru contribuţia sa la filmul Netflix „Ehrengard: The Art of Seduction", o adaptare după o carte a autoarei daneze Karen Blixen - cunoscută mai ales pentru memoriile sale „Out of Africa" - şi regizat de Bille August, unul dintre cei mai apreciaţi regizori danezi.

Fosta suverană, care a invocat probleme de sănătate la anunţarea abdicării sale surprinzătoare, în timpul discursului său anual de Anul Nou, nu a fost prezentă, sâmbătă, la ceremonia de premiere de la Copenhaga.

Cea care a acceptat premiul în numele său este Marcella Dichmann, producătoarea filmului .

Dincolo de îndatoririle sale regale, Margrethe a-II-a şi-a făcut un nume ca artistă, de-a lungul anilor. Foarte populară în Danemarca, ea este pictor şi ilustrator şi a lucrat de nenumărate ori ca scenografă şi costumieră pentru Baletul Regal Danez şi Teatrul Regal Danez.

Nominalizată și pentru decoruri

Tot regina a conceput și decorurile pentru „Ehrengard: The Art of Seduction", fiind de asemenea nominalizată la un Premiu Robert la această categorie.

Margrethe a studiat la Cambridge, în Anglia şi la Sorbona, în Paris şi vorbeşte fluent limbile engleză, franceză, germană şi suedeză.

Fosta suverană a tradus, de asemenea, piese de teatru, inclusiv „Tous les hommes sont mortels" de Simone de Beauvoir, împreună cu soţul său de origine franceză, prinţul consort Henrik, sub pseudonim.

A ilustrat o ediţie daneză a „Stăpânului inelelor"

De asemenea, a ilustrat mai multe cărţi, inclusiv o ediţie daneză din 2002 a „Stăpânului inelelor" de J.R.R. Tolkien, iar picturile sale au fost expuse în muzee şi galerii din Danemarca şi din străinătate.

 Margrethe a-II-a Danemarcei a suferit o intervenţie chirurgicală la spate anul trecut şi şi-a anunţat abdicarea în discursul ei de Anul Nou după o domnie de 52 de ani. După ce a semnat declaraţia oficială de abdicare, la 14 ianuarie, fiul ei cel mare, Frederik, în vârstă de 55 de ani, a devenit noul şef de stat din Danemarca. Ea şi-a păstrat titlul de regină după abdicare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite