Convorbire telefonică între Sandu și Macron: mesajul președintelui francez în ajunul unui summit european crucial pentru Rep. Moldova

0
Publicat:

Preşedintele francez Emmanuel Macron a reafirmat sâmbătă sprijinul administrației sale pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE). Această asigurare survine în contextul apropierii Consiliului European din 14 şi 15 decembrie, care va aborda atât această candidatură de aderare, cât şi pe cea a Ucrainei.

Maia Sandu în timpul unei conferințe de presă cu Emmanuel Macron la Paris FOTO Arhivă
Maia Sandu în timpul unei conferințe de presă cu Emmanuel Macron la Paris FOTO Arhivă

Într-o convorbire telefonică, Macron i-a transmis „sprijinul său deplin” pentru integrarea europeană preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, potrivit unui comunicat de presă difuzat de Palatul Elysee și preluat de agențiile de presă EFE și Agerpres.

„Şeful statului a lăudat, înainte de toate, numeroasele progrese ale Republicii Moldova în reforma sistemului judiciar, a sistemului economic şi a luptei împotriva corupţiei”, se arată în comunicatul publicat de președinția franceză.

Macron s-a declarat, de asemenea, „pe deplin dispus” să consolideze „cooperarea administrativă” între cele două state, punând „experţi detaşaţi la dispoziţia Republicii Moldova pentru a ajuta la impulsionarea reformelor în curs”.

„În fine, (cei doi şefi de stat, n. red.) s-au referit la relaţiile bilaterale excelente dintre Franţa şi Rep. Moldova, în special în domeniul economic, cultural şi al apărării”, a detaliat Elysee.

În declaraţie se aminteşte, de asemenea, că, în timpul ultimei preşedinţii franceze a Consiliului Uniunii Europene, Emmanuel Macron a contribuit în mod semnificativ la obţinerea statutului de candidat la aderare pentru Republica Moldova, în iunie 2022.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite